Itt az újabb fordulat: négy hónappal halaszthatják a nagy banki adategyeztetést

2019. június 26.

Meglepetésre nem kettő, hanem négy hónappal tolják ki a korábban érvényben lévő határidőt a banki adategyeztetés elvégzésére, pedig a Bankszövetség is csak szeptember 30-ig kérte a határidő eltolását.

A Varga Mihály által jegyzett, múlt pénteken benyújtott törvénymódosító javaslatot újra módosítják: nem az általa javasolt 2, hanem 4 hónappal tolják ki az eredeti, napokon belül, június 26-án lejáró határidőt. A végső döntést az ügyben holnap, házszabályon kívül szavazhatják meg. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfő délután egyhangúlag fogadott el egy erről szóló kormánypárti módosító javaslatot.

Mint indokolják:

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény hatálybalépésével kiegészítésre került azon adatok és nyilatkozatok köre, amellyel a szolgáltatóknak az ügyfeleik átvilágítása érdekében rendelkezniük kell. A megjelölt határidőre azonban a hitelintézetek az adategyeztetést nem tudták elvégezni, ekként szükségessé vált a határidő meghosszabbítása. A Magyar Bankszövetség az adatszolgáltatás határidejének 2019. szeptember 30-át javasolta.

Annak érdekében azonban, hogy a jogszabályi kötelezettséget az érintettek maradéktalanul végre tudják hajtani, a javaslatban a véghatáridő dátumaként 2019. október 31. került meghatározásra.
 
Ha nem halasztanák el a határidőt, és ha valakinél addig nem történne meg az adategyeztetés, és szükség is lett volna rá, akkor zárolják a számláját. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából pénzt felvenni nem lehet majd, ameddig a teljeskörű információk nem állnak a szolgáltatók rendelkezésére. A befizetéseket, csoportos beszedéseket ugyanakkor nem érinti a zárolás.
 
forrás: portfolio.hu

Címkék
átláthatóság, pénzügyek