Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Idén először csak azon szervezetek gyűjthettek, s így kaphattak 1%-ot, melyek előzetesen regisztráltak a NAV-nál ebből a célból, s így végül 25 118 szervezet kapott felajánlást az adófizetőktől. Idén azonban többen és többet ajánlottak fel, így megnövekedett a civilek részére felajánlott teljes összeg, ami idén 7,85 milliárd forint volt.

 

 

Továbbra sem változott azonban a TOP 20 sikeres 1% gyűjtő szervezetek köre, csupán csak egy-két kisebb átrendeződés történt. A listavezető még mindig a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, akik idén 171 250 867 forintot gyűjtöttek, őket az évről évre sikeresebben gyűjtő Bátor Tábor követi 110 799 791 forinttal, de még az idén a huszadik helyet elfoglaló Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány is 30 millió forint felett kapott.

A civilszervezeteken felül, a második 1%-ot 31 technikai számmal rendelkező bejegyzett egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat kaphatták, s ők együtt összesen 5,61 milliárd forinthoz jutottak. A legsikeresebb gyűjtő idén is a Magyar Katolikus Egyház volt, amely 2 436 511 707 forintot kapott.

Nagyon fontos változás, hogy az idei évben az adományozók megadhatták adataikat a szervezeteknek. Ők most kérhetik a NAVtól az adományozók adatait tartalmazó listákat, de most, szeptember folyamán kell magukat azon szervezeteknek is regisztráltatni, melyek jövőre szeretnének az 1%-okért kampányolni.

forrás: nonprofit.hu