Kimaradt a bértámogatási programból a civil szféra?

2020. május 28.

A járvány okozta forgalomkiesés ellensúlyozására bértámogatási programot indított a kormányzat, amely lényege, hogy ha egy vállalkozás a járvány okozta forgalomkiesés miatt nem tudja kifizetni a munkavállalóit, rövidített munkaidőbe teheti át dolgozóit azok beleegyezése esetén, és a kieső fizetés egy részét az állam biztosítja.

Bár a programot vállalkozásokra tervezték, több nyilatkozatban is elhangzott, hogy a civil szervezetek is jelentkezhetnek a támogatásra, amelynek ellentmond a bértámogatásról szóló rendelet szövege, amelynek értelmezésében is bizonytalanság van. Ahogy az index.hu részletes cikkében is megjelent, a bizonytalanságot az okozza, hogy nem egyértelmű, hogy a rendelet szövege vajon minden civil szervezetet kizár a jogosult munkaadók közül, vagy csak azokat, amelyek költségvetési támogatásban részesülnek.

Több más szervezettel együtt a NIOK is levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez a bizonytalanság tisztázása érdekében, érdemi választ viszont még nem kaptunk, így a szervezeteknek pontos tájékoztatást sem tudunk továbbra sem nyújtani.

Voltak olyan szervezetek, amelyek éltek a lehetőséggel, és benyújtották a kérelmet, és voltak olyanok is, akiknek be is fogadták kérelmüket, miközben több szervezetét elutasították. Nemrég a Civilizáció Munkacsoport is elindított egy aláírásgyűjtést a témában, melyhez az egyuttmukodunk.net oldalon lehet csatlakozni.

Kérjük, ha a civil szervezeteddel végigjutottatok ezen a folyamaton, vagy bármilyen visszajelzésetek van, küldjétek el nekünk tapasztalatotokat! A következő hírlevélben - amennyiben hivatalos tájékoztatás nem érkezik - a szervezetek saját tapasztalatait megosztva tervezzük a hírlevelet olvasó többezer szervezetet tájékoztatni a lehetőségről.

Ha részletes tapasztalatotok még nincs, vagy a mellett is kérjük, töltsétek ki rövid kérdőívünket, amely a bértámogatás mellett a táboroztatás terveiről szól.


Címkék
munkavállalás, koronavírus, Covid-19