Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A felajánlott banki nyereség 64%-áról döntöttek a MagNet Bank ügyfelei

A MagNet Bank tizedik alkalommal biztosított lehetőséget ügyfeleinek, hogy társadalmi szervezeteket támogató kezdeményezésén – a frissen lezárult Közösségi Adományozási Programon (KAP) – keresztül fontos ügyeket támogathassanak a bank profitjából. A 2010-ben útjára indított Program keretében a Bank lemond éves nyereségének 10%-áról, hogy ügyfeleinek adja át a döntés jogát ennek társadalmi célú felhasználásáról. Az idén felajánlható közel 46 millió forint 64%-áról, azaz összesen 29.421.344 forintról rendelkeztek a bank ügyfelei, amely már meg is érkezett a KAP-ban résztvevő 56 szervezet számlájára.

A MagNet évről évre egyenként értesíti ügyfeleit adózás utáni eredményéről, azt is tudomásukra hozva, hogy maguk a címzettek pontosan hány forinttal járultak hozzá az így keletkezett nyereséghez.  Az ügyfelek ez utóbbi 10%-áról - azaz mindenki a saját nyereséghányadáról - rendelkezhetnek és döntésükkel alapítványokat, egyesületeket, fontos társadalmi ügyeket segíthetnek.

2019-ben a KAP programba beválogatott és támogatható társadalmi szervezetek közel fele több mint 70%-át megkapta a vágyott álomösszegnek, amely jellemzően párszáz vagy párezer forintos felajánlásokból gyűlt össze, ezzel is bizonyítva a sok apró felajánlás együttes erejét és a közösségi összefogás jelentőségét. A hét pályázható kategóriából a Gyógyítás témakör mellett az Esélyegyenlőség, a Környezetvédelem valamint az Oktatás-nevelés témakörök bizonyultak a legnépszerűbbnek az ügyfelek döntései alapján.

A MagNet civil kapcsolatokért felelős vezetője, Erős Barbara elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleink jóval a magyarországi átlag feletti társadalmi felelősségérzetről tettek tanúbizonyságot, hiszen a hazai – hasonló elven működő – 1% SZJA felajánlások összege évről évre 40-45% körül alakul, ezzel szemben a MagNet közösség általi KAP felajánlások mértéke ennél jóval magasabb; az elmúlt pár év eredményei alapján, 70% körüli volt. Természetesen a Bank minden erejével azon volt az idén is, hogy ügyfeleit különböző módokon bevonja az adományozás élményébe.. A másik oldalon az eredményhez a Programban résztvevő társadalmi szervezetek egyéni kampányai is elengedhetetlenek voltak. Összességében ügyfeleink tudatosságán és a szervezetek aktivitásán múlt, hogy a rendelkezésre álló támogatási összegből mennyi ért révbe. Örömmel látjuk, hogy a bank társadalmi tudatosító tevékenységei nagy hatásúak, és az adományozói hozzáállás intenzíven terjed.”

A Közösségi Bank weboldalán keresztül bárki tájékozódhat, hogy mely szervezetek részesültek támogatásban az idei Program során. A projektek megvalósulását követően a Bank elérhetővé teszi a társadalmi szervezetek KAP-os forrásainak felhasználásról szóló beszámolóit is. A 2018. évről szóló MagNet közösségi beszámoló külön fejezetet szentel a tavalyi KAP társadalmi hatásának egyedülálló és kreatív bemutatására.

A Közösségi Adományozási Program évről-évre megújul, például változik a kiválasztott szervezetek száma vagy a pályázható kategóriák fókusza az aktuális társadalmi igényekhez, kihívásokhoz igazodva. Ugyanakkor a szakmai és működési fenntarthatósági kritériumok, melyek kiválasztási szempontok is, nem fognak változni, mint ahogy az sem, hogy a KAP minden Magyarországon bejegyzett közhasznú társadalmi szervezet részére nyitott, azaz nem szükséges banki ügyfélnek lenni, hogy egy szervezet pályázhasson. A Bank a kap@magnetbank.hu címen egész évben várja a javaslatokat, kérdéseket, érdeklődéseket, míg a pályázásra ősszel a Bank honlapján kerül sor.