Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A kezdeményezéssel a Summa Artium célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a kulturális és az üzleti világot, így segítve a mindkét fél számára értékes együttműködések megvalósulását.

A Summa Artium Díj felhívására beérkezett nevezések közül a szakmai zsűri (Staub Elek üzletember, mecénás (elnök), Danks Emese, az Unicef Magyar Bizottság igazgatója; Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Biztosító vezérigazgatója; Király Júlia, a KBC Group igazgatósági tagja; Dr. Kornai Gábor, üzletember, a Summa Artium Alapítvány kuratóriumának tagja; Dr. László Géza üzletember, szakíró és Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember, a Salt Communications alapítója) kilenc jelöltet választott ki. A kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek számára alapított díjat a három kategória egy-egy díjazottja vehette át.

A Kortárs művészetért kategória nyertese (A díj olyan vállalatnak adható, amely következetesen, kitartóan támogatja a kortárs kultúrát, és a legeredetibben használja ki az együttműködésben rejlő lehetőségeket.):

A MOL Új Európa Alapítványa
Tehetségtámogató Program művészet-tudomány kategóriában 10-18 éves magyarországi általános és középiskolás diákok számára.

Jelöltek voltak:

  • Erste Bank Hungary Zrt.
    Ösztöndíj a Zeneakadémia tehetséges hallgatói számára.
  • Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.
    Az Auf nach Ungarn — grazi magyar kulturális napok támogatása.

A Projekt kategória nyertese (A díjat az a projekt nyerheti el, amelynél az együttműködők erőforrásainak újszerű felhasználása mindkét fél számára előnyös módon hasznosul, és a sikert nem a befektetett pénz összege határozza meg.):

A Trilak Kft. és a Neopaint Works együttműködése

A TűzfalRehab program keretében lepusztult, elhanyagolt tűzfalfelületek újrafestése.

Jelöltek voltak:

  • Konecranes Kft. — Miskolci Nemzeti Színház
    A Miskolci Nemzeti Színház egyedülálló színpadtechnikai berendezésének megjavításáért.
  • OTP Bank Nyrt. — Szépművészeti Múzeum

A Bank gazdasági, pénzügyi, gazdálkodási edukációs programjának megújítása művészeti alapú tematikus foglalkozásokkal.

Az Év Patrónusa kategória nyertese (A díj annak az üzletembernek adható, aki szaktudását, vagy magánvagyonát fordítja közhasznú kulturális, művészeti célok segítésére.):

Zettwitz Sándor
Jelentős és sokrétű kulturális támogatások, többek között a Fonó Budai Zeneház és a Kallós Zoltán Alapítvány számára.

Jelöltek voltak:

  • Losó József
    Magán-díj létrehozása a Miskolci Nemzeti Színház színészei, rendezői számára.
  • Vas Ádám (posztumusz) és Dr. Zsámboki Gabriella
    A Budapesti Fesztiválzenekar 2001-óta tartó jelentős támogatásáért.

A kulturális projekt árverésen kilenc tétel került kalapács alá, a jelen levők 5 450 000 Ft összegű támogatást ajánlottak fel számukra. Az adománygyűjtés az árverési projektek számára a NIOK Alapítvány adjukossze.hu portáljával való együttműködés keretében folytatódik: Azok a projektek, amelyeknek nem sikerült az árverésen összegyűjteni a megvalósításukhoz szükséges teljes összeget, további 90 napig gyűjthetnek az adjukossze.hu portálon, akár 1000 forintos összegeket is. Így a Mecénás Nap résztvevőin túl, bárki csatlakozhat a projektek támogatóihoz.