Hírek
Hír
Lekerült a lakat a jogvédők ajtajáról
2016. december 02.


1140


Hamarosan visszatérhet moszkvai irodájába az Amnesty International (AI) azt követően, hogy a bérleti díj állítólagos nem fizetése miatt az orosz hatóságok korábban lepecsételték a nemzetközi emberi jogi szervezet helyiségeit – közölte csütörtökön az orosz Emberi Jogi Tanács.

Mihail Fedotov, az orosz államfő mellett működő Emberi Jogi Tanács elnöke a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a jogvédők ügyéről tanácskozott Vlagyimir Putyin elnökkel.

„A bérleti szerződést teljes mértékben helyreállították. Az Amnesty a közeljövőben visszatérhet irodájába. Putyint tájékoztatták erről” – közölte szűkszavú nyilatkozatában Fedotov.

John Dalhuisen, az AI európai igazgatója szerdán rávilágított: a szervezet irodájának lepecsételése az orosz hatóságok a Kremlt bíráló civilszervezetek elleni fellépésének részét képezheti, emellett azonban más magyarázatot is lehetségesnek tartott.

Szergej Nyikityin, az AI oroszországi vezetője újságíróknak elmondta, hogy a moszkvai iroda alkalmazottai szerdán munkahelyükre érkezve azt látták, hogy a bejárati ajtót feltörték, zárját lecserélték, majd hivatalosan lepecsételték. Az iroda áramellátását és riasztórendszerét pedig lekapcsolták. A moszkvai önkormányzat azzal indokolta eljárását, hogy a jogvédő szervezet nem fizette a bérleti díját. Nyikityin szerint az AI 20 éven át bérelte az irodát a fővárostól, és mindig pontosan fizette a díjat.

Az AI gyakran bírálja az orosz hatóságokat. A jogvédők különösen azt vetik Moszkva szemére, hogy szövetségeseivel közösen nagyszámú civilt ölt meg a szíriai Aleppó bombázása során. Moszkva elutasítja ezeket a vádakat.

forrás: mno.huCímkék

Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Transznacionális együttműködések” című (EFOP-5.2.2-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Digitális környezet a köznevelésért” című (VEKOP-7.3.3-17 kódszámú) felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1, ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés” elnevezésű (EFOP-2.2.5-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
The Netherlands Embassy in Budapest has opened two calls for applications. One call is for projects that are to be financed from our Human Rights Fund 2019, the other is for p ...
Címkék