Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Július elején kapcsolódott be az Ökumenikus Segélyszervezet a Magyarországra tömegesen érkező migránsok ellátásába, a segítségnyújtás eddigi értéke megközelíti a 10 millió forintot – tudtuk meg Gáncs Kristóftól, a szervezet kommunikációs igazgatójától. Mivel a segélyszervezet az eddig igénybe vett adományokon túl nem rendelkezik más hazai forrásokkal, az ACT Alliance nemzetközi segélyszervezeti szövetség egyetlen magyar tagjaként forrásigényt nyújtott be a közösséghez. A megcélzott összeg 500 ezer dollár. Az ökumenikusok a kezdetektől fogva a befogadóállomások támogatására koncentrálnak, a nyár közepén egymillió forint értékben adtak át gyermekételeket, -ruhákat és higiéniás csomagokat a nagyfai befogadóállomáson tartózkodó családoknak. Ezt a segélyakciót a Magyarországi Evangélikus Egyház ugyanekkora összegű felajánlása tette lehetővé.

Egyelőre saját forrásaikból fedezik a kiadásokat

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) kommunikációs vezetője közölte: eddig még nem összesítették költségeiket, egyelőre saját forrásaikból fedezik a kiadásokat, de miután jelentős mennyiségű gyógyszert, kötszert, higiéniai terméket és pelenkát használnak fel, ilyen adományokat köszönettel fogadnak. Az MMSz egészségügyi ellátást nyújt a Magyarországon áthaladó menekülteknek. Orvosaik és segítőik minden este – beleértve a hétvégéket és az ünnepnapokat is – felkeresik azokat a helyszíneket, ahol a menekült családok nagy számban gyűlnek össze, és ellátják a segítségre szorulókat. Eleinte Szegeden és Győrben, később már a Keleti pályaudvaron is nagy szükség volt munkájukra. Minden este több száz ott éjszakázó menekülttel kerülnek kapcsolatba, közülük többtucatnyi embernek nyújtanak egészségügyi ellátást. Az önkéntesek felkutatják a beteg, lázas, sérült gyerekeket, felnőtteket. A súlyos eseteket mentővel kórházba szállíttatják, ez heti 2-5 esetet jelent. A betegek többsége nem beszél angolul, a rendelést fárszi, pastu, urdu vagy arab nyelven beszélő önkéntes tolmácsok segítik.

Fárszi és francia tolmács a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) munkáját is segíti. – A nagy létszámú, a debreceni befogadóállomásra érkező menedéket kérők, oltalmazottak körében jelentős az igény az egészségügyi protokoll-ellátásra, valamint az alapvető gyógyászati, gyógyszerészeti készítményekre. Augusztustól nyújtunk nekik orvosi segítséget – mondta Szabó Dominika kommunikációs vezető; az állomáson jelenleg 60-65 különböző országból érkezett, 1600-1800 személy él ideiglenesen. Az MRSZ vállalta, hogy általános orvosi ellátást, nőgyógyászati szakellátást és alapgyógyszereket is biztosít a tábor lakói számára, heti egy alkalommal. Ghyczy Gellért, a Baptista Szeretetszolgálat módszertani munkatársa közölte: a szervezet május óta szintén segíti a már oltalmazott, vagy menekültstátussal rendelkező családokat és egyedülállókat, akiknek szállást is biztosítanak. A krízisellátáson túl adományokat is kaphatnak a pályaudvarokon és a befogadóállomásokon tartózkodók. Kiskunhalasra a nyáron élelmiszert, pelenkát, gyermekhigiéniai cikkeket szállított a szervezet, és további 200 ezer forintot biztosítottak élelmiszerköltségekre, a településen működő őrzött szálláson tartózkodók ellátására. Segítették a szegedi vasútállomáson dolgozó önkénteseket is, ahová negyedmillió forint értékben juttattak el csomagokat.

forrás: mno.hu