Norvégia új együttműködési megállapodásokat írt alá Magyarországgal az EGT és Norvég Alapok felhasználásáról. A támogatási összeg 214,6 millió euró – írta Facebook posztjában a norván nagykövetség. Magyarország az EGT és Norvég Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje. Az elmúlt 15 évben számos területen jött létre együttműködés Magyarország és a donor országok között – áll a közleményben.

„Számunkra különösen fontos, hogy legyenek a civil szervezetek részére hozzáférhető források, és ezek kezelése a magyar hatóságoktól függetlenül történjen” – mondta Ine Eriksen Søreide külügyminiszter.

„Hosszú és kemény vita után, szinte az utolsó pillanatban megszületett a megállapodás Norvégia és Magyarország között az Európai Gazdasági Térség országai és a Norvég Alapok felhasználásáról” – jelentette be a budapesti norvég nagykövetség.

A norvégok feltételként szabták, hogy a civil szervezeteknek nyújtott támogatásokról egy független alapkezelő döntsön, és ha ebbe nem egyezik bele a kormány, egy fillér sem érkezik – ezt már a HVG írta meg a megállapodásról szóló cikkében. 

A norvég közlemény szerint a most született megállapodások független pénzforrásokat biztosítanak a civil szervezetek részére és az előző időszaknál nagyobb összeggel támogatják a klímavédelmi és energetikai kezdeményezéseket, az üzleti fejlesztéseket és innovációt, továbbá jelentős támogatást biztosítanak helyi és regionális fejlesztésekre, valamint a roma lakosság társadalmi integrációjára – számolt be a HVG. 

A hétfői megállapodásból – melyet Trine Skymoen Norvégia budapesti nagykövete és Ágostházy Szabolcs Imre, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár írtak alá – az is kiderült, hogy a vitát még nem sikerült teljesen rendezni, az együttműködési megállapodások pedig hivatkoznak a EU költségvetési megállapodásába belefoglalt jogállamisági rendeletre is – írja a HVG.

„A korábbi finanszírozási időszakokban megkezdett közös munka folytatása a társadalmi és gazdasági gyarapodást támogató további fejlesztések megvalósítását teheti lehetővé Magyarországon. A megállapodások a felek szerint minden érintett megelégedésére alapozzák meg a hosszú távú együttműködés eredményes folytatását” – írja a megállapodás kapcsán kiadott közleményében az ITM.

forrás: mandiner.hu