Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Norvégia új együttműködési megállapodásokat írt alá Magyarországgal az EGT és Norvég Alapok felhasználásáról. A támogatási összeg 214,6 millió euró – írta Facebook posztjában a norván nagykövetség. Magyarország az EGT és Norvég Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje. Az elmúlt 15 évben számos területen jött létre együttműködés Magyarország és a donor országok között – áll a közleményben.

„Számunkra különösen fontos, hogy legyenek a civil szervezetek részére hozzáférhető források, és ezek kezelése a magyar hatóságoktól függetlenül történjen” – mondta Ine Eriksen Søreide külügyminiszter.

„Hosszú és kemény vita után, szinte az utolsó pillanatban megszületett a megállapodás Norvégia és Magyarország között az Európai Gazdasági Térség országai és a Norvég Alapok felhasználásáról” – jelentette be a budapesti norvég nagykövetség.

A norvégok feltételként szabták, hogy a civil szervezeteknek nyújtott támogatásokról egy független alapkezelő döntsön, és ha ebbe nem egyezik bele a kormány, egy fillér sem érkezik – ezt már a HVG írta meg a megállapodásról szóló cikkében. 

A norvég közlemény szerint a most született megállapodások független pénzforrásokat biztosítanak a civil szervezetek részére és az előző időszaknál nagyobb összeggel támogatják a klímavédelmi és energetikai kezdeményezéseket, az üzleti fejlesztéseket és innovációt, továbbá jelentős támogatást biztosítanak helyi és regionális fejlesztésekre, valamint a roma lakosság társadalmi integrációjára – számolt be a HVG. 

A hétfői megállapodásból – melyet Trine Skymoen Norvégia budapesti nagykövete és Ágostházy Szabolcs Imre, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár írtak alá – az is kiderült, hogy a vitát még nem sikerült teljesen rendezni, az együttműködési megállapodások pedig hivatkoznak a EU költségvetési megállapodásába belefoglalt jogállamisági rendeletre is – írja a HVG.

„A korábbi finanszírozási időszakokban megkezdett közös munka folytatása a társadalmi és gazdasági gyarapodást támogató további fejlesztések megvalósítását teheti lehetővé Magyarországon. A megállapodások a felek szerint minden érintett megelégedésére alapozzák meg a hosszú távú együttműködés eredményes folytatását” – írja a megállapodás kapcsán kiadott közleményében az ITM.

forrás: mandiner.hu