Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Megjelent: Második Hullám – civil szervezeti jó gyakorlatok a koronavírus-járványban

A füzet célja, hogy megmutassa, a civil szféra nagyban hozzájárul a járvány kezeléséhez, és útmutatóul szolgáljon mindenkinek, aki civilként tenni szeretne a bajba jutottak megsegítéséért.

A második hullám kezdetén az Ökotárs saját forrásból kiírt pályázattal támogatta azokat a civil szervezeteket, amelyek a járványhelyzetre reagálva már az első hullám idején is segítséget nyújtottak a nehéz helyzetbe került emberek számára. Az alapítvány munkatársai a beérkezett pályázatokból választották ki azt a 25 jó gyakorlatot, amelyet most közreadnak.

A gyűjteménybe bekerülő civilek jelentős része Magyarország leszakadó térségeiben dolgozik, ezért sok helyen a „tűzoltás” volt a feladatuk. Helyi szervezetek és közösségek kezdtek adománygyűjtésbe, hogy élelmiszert oszthassanak az éhezőknek és digitális eszközökhöz juttassák a rászoruló gyerekeket. Bevárásoltak az időseknek, vagy éppen tűzifával támogatták a lakhatási gondokkal küszködőket.

Sokan segítettek a digitális oktatásra való átállásban, és korrepetálták a diákokat, hogy megakadályozzák a lemorzsolódásukat. Különösen a „tanoda-típusú” szervezetek voltak aktívak ezen a területen, de civilek segítettek a kistelepülések lakói mellett a roma ösztöndíjasoknak vagy az egészségügyi dolgozók gyermekeinek is. Kaptak civil segítséget a hajléktalanok, a pszichiátriai betegek, a fogyatékkal élők és családjaik, valamint a munkájukat elvesztő előadóművészeti háttérdolgozók (technikusok, díszítők stb.) is.

Néhány civil szervezet nagyon egyedi, sajátos igényekre tudott reagálni: ilyenek voltak a zártkerti övezetekbe kiszorult, elszigetelten és a hajléktalanság küszöbén élő emberek felkeresése, vagy a pszichiátriai betegek számára a telemedicina lehetőségének kiharcolása - a kevés érdekvédelmi akciók egyikeként.

Bár maguk a civil szervezetek is nehéz helyzetbe kerültek az online működésre való átállás és a bevételeik elmaradása miatt, sokan mégis már az első hullámban erejükön felül teljesítve vettek részt a rászorulók támogatásában. A járványnak még nincsen vége, ezért is fontos, hogy ezek a tapasztalatok ne vesszenek el, és minél szélesebb körben elérhetővé váljanak.

Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója elmondta:

"A járvány tavaszi hullámában a civil szervezetek az elsők között siettek a rászorulók segítésére - gyűjteményünkkel azt szeretnénk bemutatni az embereknek, hogy milyen létfontosságú munkát végeztek. Számunkra is nagyon inspiráló volt ennyi jó kezdeményezéssel találkozni, és látni, hogy a segítő szándék mindenhol ott van. Bízunk benne, hogy a jó példa ragadós, és a kiadvány segítségével még többen tesznek majd a környezetükben élőkért."

A „Második Hullám” jógyakorlat-gyűjtemény letölthető az Ökotárs Alapítvány honlapjáról: https://okotars.hu/kiadvanyok

A kiadvány közvetlenül is elérhető ezen a linken (pdf).

forrás: okotars.hu