Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

– Fontosak a civilek, a kormány mégsem foglakozik velük. A rövidlátó politikája miatt a Norvég Civil Támogatási Alap 4 milliárd 600 millió forintjától esnek el a civilek – mondta el a Civil Falu szerda kora délutáni megnyitóján Jávorszky Iván, Szeged civil-ügyi főreferense. Sok fontos, megvalósításra való civil program marad el a hiányzó összeg miatt. 

Idén tizenkilencedik alkalommal nyitották meg a SZIN-en a Civil Falut, ami 2003 óta része a könnyűzenei fesztiválnak. Szeged egészen másként áll a civil szervezetekhez, mint a kormány. Az önkormányzat évente 100 millió forinttal támogatja ezeknek a szervezeteknek a tevékenységét, és az összeg nem csökkent a koronavírus-járvány óta sem.

Noha ez a legnagyobb szegedi civil rendezvény az évben, azért korántsem az egyetlen, mert a Hídi Vásáron, a ligetben rendezett majálison, az Árkádban és a Mars téren rendezett civil összejövetelek is gazdagabbá teszik a civilek éves eseményeinek sorát – hangzott el. 

– Az ilyen rendezvények arra is szolgálnak, hogy kedvet csináljuk a civil szervezeteknek nélkülözhetetlen önkéntes munka iránt – vette át a szót Ament Balázs, az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, egyre ritkulnak a SZIN-hez hasonló eseményeken a civil rendezvények, ezért is örömteli, hogy ez Szegeden nincs így. 

A Civil Faluban komolyan veszik a részvételt a SZIN-en. Ezt jelzi, hogy a Civilek utcája egész nap várja a látogatókat, és mindennap 14 és 16 óra között pódiumbeszélgetést tartanak a Civil Faluban található nagyszínpadnál változatos témákban. 

Civil útlevelet válthatnak a látogatók, amennyiben öt állomást felkeresnek és pecsételtetik az elvégzett feladatok után útiokmányukat, részvevői lesznek annak a sorsolásnak, aminek fődíja egy jövő évre szóló fesztiválbérlet. 

Azt nem lehet mondani, hogy ezért nem éri meg a fáradtság.

forrás: szeged.hu