Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A napokban megkezdődött a hajléktalanok téli ellátása, Magyarországon a tavalyihoz képest a rászorulók számára az eddiginél ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre. A szállásokon kívül nyolcvanhárom utcai szolgálat is működik, emellett a nappali melegedőket hétezer-ötszázan használhatják. A kormány évente nyolc és fél milliárd forintot fordít a fedél nélküliek ellátására, a melegedők és szállást nyújtó férőhelyek finanszírozására. Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jelezte, hogy a kabinet a jövő év végéig meghosszabbítja a jelenleg működő utcai szolgálatok pályázati finanszírozását, erre a célra ötszáznegyvenmillió forintot fordítanak.

Fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok is, amelyek folyamatos ügyeletben információt gyűjtenek és szolgáltatnak az utcákon lévőkről, valamint figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát. A lakással, lakhatással nem rendelkező emberek körülbelül fele a fővárosban, a többi jellemzően a megyei jogú városokban él. Budapesten a szakemberek számításai szerint tíz–tizenkétezer lehet a hajléktalan emberek száma.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója lapunknak elmondta, telente ötszáz időszakos férőhelyet nyitnak meg a szolgáltatók. Az igazgató az intézkedések nagyságrendjéről szólva megjegyezte: diszpécsereik évente tizenötezer hívást fogadnak, ezek negyede közterületen élő hajléktalan emberekkel kapcsolatos, és közvetlen segítségkérésre irányul. Krízisidőszakban naponta akár kétszáz hívást is kaphatnak, de ez a szám jellemzően ötven–hetven között alakul a hideg napokon. A Krízisautó és a speciális utcai szolgálatok november elsejétől indultak, a jármű személyzete folyamatosan, a munkájukat segítő speciális utcai szolgálatok pedig délután négytől éjjel egyig tudnak a rászorulók segítségére sietni – hangsúlyozta Aknai Zoltán, aki a fedél nélkülieknek azt tanácsolja, hogy aki teheti, vegye igénybe az ellátórendszer valamelyik szolgáltatását: napközben a nappali melegedőket, éjszaka pedig valamelyik szálláslehetőséget. Ha valakinek információra van szüksége a különböző lehetőségekkel kapcsolatban, szállást keres, célszerű egy nappali melegedőt felkeresni, ahol megkaphatja a megfelelő tudnivalókat, vagy érdemes felhívnia a diszpécserszolgálatot. Ha pedig bárki olyan hajléktalan emberrel találkozik, aki sürgős segítségre szorul, hívja az alapítvány diszpécser szolgálatát a +36 1 338 4186-os telefonszámon.

forrás: magyarhirlap.hu