Ezt a cikket több mint 1 éve publikáltuk, ezért az itt megjelenő információk mára pontatlanok, elavultak lehetnek. A felmerülő hibákért, tévedésekért, elavult információkért nem vállalunk felelősséget.

Mindenképp megtartják két hét múlva a civiltörvény zárószavazását

2017. május 30.

A június 12-i héten – ha esik, ha fúj – megtartják a nagy vihart kavart civiltörvény parlamenti zárószavazását – közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Mindenképpen lesz szavazás a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról még a parlamenti nyári ülésszakán – közölte keddi sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa Lajos korábban azt mondta: a frakció megvárja a nemzeti konzultáció erre vonatkozó kérdésére érkező válaszokat, és a javaslatot vizsgáló Velencei Bizottság állásfoglalását is. Bár utóbbi testület csak a nyári ülésszak tervezett utolsó ülésnapja, június 12-e után, június 16-i plenáris ülésén tárgyalja a civiltörvény ügyét, a frakcióvezető szerint ez nem gond. A bizottság június 2-ára ugyanis előzetes állásfoglalást ígért a kormánynak tervezetről, így ez alapján meg tudják tartani a zárószavazást.

A voksolást Kósa Lajos szerint akkor sem halasztják el, ha a bizottság esetleg a törvényjavaslat nagyobb, a zárószavazásig nem átvihető átalakítását kéri majd, de a megszavazott törvényen állítása szerint később – az őszi ülésszakon – ha kell, még lehet módosítani. Egy biztos, hogy a Fidesz a kettős mércét nem fogadja el, vagyis, hogy olyasmit tiltson meg a bizottság Magyarországnak, amit más tagállamokban gond nélkül alkalmaznak – jelentette ki Kósa Lajos.

A szavazásig a frakcióvezető magyarázata szerint a nemzeti konzultáció (rész)eredményeivel is tisztában lesznek a képviselők, a kormány ugyanis június 12-én – feltehetően a miniszterelnök vagy a Miniszterelnöki kabinetiroda vezetőjének napirend előtti felszólalása formájában – beszámol ezekről a képviselőknek.

forrás, bővebben: hvg.hu


Címkék
civil törvény, átláthatóság