Hírek
Hír
Mintegy kétmilliárd forint a jövő évi nemzetiségi pályázatokra
2018. október 31.


718


Mintegy kétmilliárd forintot nyerhetnek el a magyarországi nemzetiségek pályázaton 2019-ben.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mintegy kétmilliárd forintos pályázati keretösszegből támogatási lehetőséget biztosítanak nemzetiségi civil szervezeteknek, kulturális és hitéleti kezdeményezésekre, táborokra, valamint pedagógusok továbbképzésére.

Az összeg több mint félmilliárd forinttal meghaladja a tavalyi keretet - tette hozzá.

A pályázatokat november 26-ig lehet benyújtani.

Soltész Miklós kiemelte: a kormány nemzetiségi politikájában az elmúlt években olyan lépéseket tett, amelyekkel a magyarországi nemzetiségek megmaradását erősíti.

Az államtitkár elmondta, hogy a nemzetiségi pályázatok a támogatási rendszer részét alkotják, keretösszegük az elmúlt években ugrásszerűen nőtt: 2010-ben 125 millió, míg 2018-ban több mint 1,4 milliárd forint állt erre rendelkezésre.

Kissné Köles Erika, az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója közölte: a nemzetiségi kulturális és hitéleti tevékenység támogatására 650 millió, a nemzetiségi pedagógus-továbbképzések támogatására 35 millió forintot lehet elnyerni pályázaton. Az utóbbi támogatás összege a jövő évben az idei évhez képest több mint a duplájára nő - jegyezte meg.

Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója elmondta, hogy a nemzetiségi civil szervezetek működési támogatására 700 millió, az anyaországi táborokra 600 millió forint áll rendelkezésre a jövő évi nemzetiségi pályázatokban.

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője arról beszélt: most fordult elő először, hogy a megfelelő számú óvodapedagógus- és pedagógus képzéséért és a képzés megfelelő minőségéért nemzetiségi ösztöndíjat vezettek be. Megjegyezte, a képzést végző egyetemek célzott támogatást kapnak.

Továbbá idén a nemzetiségi pedagógusok pótlékát 10-ről 15 százalékra emelték, valamint a parlamenti eljárás végén tart az a nemzetiségi törvényjavaslat, amely révén 2019. január elsejétől 15-ről 30 százalékra emelkedik majd ez a pótlék - mondta Ritter Imre.

A nemzetiségek tevékenységének 2019. évi támogatására vonatkozó pályázatok keretösszege 1 milliárd 985 millió forint.
 
forrás: webradio.huPályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Címkék