Hírek
Hír
Mintegy kétmilliárd forint a jövő évi nemzetiségi pályázatokra
2018. október 31.


528


Mintegy kétmilliárd forintot nyerhetnek el a magyarországi nemzetiségek pályázaton 2019-ben.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mintegy kétmilliárd forintos pályázati keretösszegből támogatási lehetőséget biztosítanak nemzetiségi civil szervezeteknek, kulturális és hitéleti kezdeményezésekre, táborokra, valamint pedagógusok továbbképzésére.

Az összeg több mint félmilliárd forinttal meghaladja a tavalyi keretet - tette hozzá.

A pályázatokat november 26-ig lehet benyújtani.

Soltész Miklós kiemelte: a kormány nemzetiségi politikájában az elmúlt években olyan lépéseket tett, amelyekkel a magyarországi nemzetiségek megmaradását erősíti.

Az államtitkár elmondta, hogy a nemzetiségi pályázatok a támogatási rendszer részét alkotják, keretösszegük az elmúlt években ugrásszerűen nőtt: 2010-ben 125 millió, míg 2018-ban több mint 1,4 milliárd forint állt erre rendelkezésre.

Kissné Köles Erika, az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója közölte: a nemzetiségi kulturális és hitéleti tevékenység támogatására 650 millió, a nemzetiségi pedagógus-továbbképzések támogatására 35 millió forintot lehet elnyerni pályázaton. Az utóbbi támogatás összege a jövő évben az idei évhez képest több mint a duplájára nő - jegyezte meg.

Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója elmondta, hogy a nemzetiségi civil szervezetek működési támogatására 700 millió, az anyaországi táborokra 600 millió forint áll rendelkezésre a jövő évi nemzetiségi pályázatokban.

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője arról beszélt: most fordult elő először, hogy a megfelelő számú óvodapedagógus- és pedagógus képzéséért és a képzés megfelelő minőségéért nemzetiségi ösztöndíjat vezettek be. Megjegyezte, a képzést végző egyetemek célzott támogatást kapnak.

Továbbá idén a nemzetiségi pedagógusok pótlékát 10-ről 15 százalékra emelték, valamint a parlamenti eljárás végén tart az a nemzetiségi törvényjavaslat, amely révén 2019. január elsejétől 15-ről 30 százalékra emelkedik majd ez a pótlék - mondta Ritter Imre.

A nemzetiségek tevékenységének 2019. évi támogatására vonatkozó pályázatok keretösszege 1 milliárd 985 millió forint.
 
forrás: webradio.huPályázat
Pályázatokat hirdet az NKA Örökségvédelem Kollégiuma kulturális örökségvédelmi célok megvalósításának támogatására.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Transznacionális együttműködések” című (EFOP-5.2.2-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
Az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázatot hirdet közgyűjteményi tevékenységek megvalósításának támogatására.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című (VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kódszámú) ...
Címkék