Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Nem úgy tűnik, hogy az új elnököt különösen érdekelnék a mindenféle jogi megkötések, aminek hatására aggódó állampolgárok százezrei nyúltak a zsebükbe, hogy megsegítsék a jogvédelemmel foglalkozó szervezeteket.

Ezek közül is kirívó az ACLU, az American Civil Liberties Union példája. A legegyszerűbben az amerikai TASZ-ként körülírható szervezetnek egyetlen hétvége alatt 24 164 691 dollárt, azaz több mint 7 milliárd forintot adományoztak támogatók.

Ez a két nap alatt összekalapozott összeg a hatszorosa annak, amit az ACLU általában egy teljes év alatt összeszed online utalásokból. A jogvédő szervezet vezetője, Anthony Romero szerint soha nem tapasztalt ilyen lelkesedést, és érezni, hogy az amerikaiak nagyon feltüzeltek és tettrekészek.

Az ACLU jogászai fontos szerepet vállaltak a hétvégén az amerikai reptereken rekedt, Donald Trump elnöki rendeletén fennakadt muszlimok megsegítésében, és minden bizonnyal ez is meghozta sokak adakozási kedvét.

A 24 millió dollár összesen 356 306 ember adományából jött össze. Sokan voltak, akik csak ki összeggel segítettek, de bőven voltak nagyon nagyvonalú adományozók is - hírességek és cégek egyaránt.

Az énekesnő Sia azt ígérte, hogy ugyanannyit ad az ACLU-nak, mint a rajongói, egészen akár 100 000 dollárig. Ugyenzt ígérte meg Judd Apatow producer-rendező és Rosie O'Donnell színésznő is, és több ismert hollywoodi játékos is beszállt az adakozásba.

A cégek közül a Trump-közeliséggel megvádolt Uber versenytársa, a Lyft volt a legnagyvonalúbb, ők 1 teljes millió dollárt ajánlottak fel az ACLU-nak.

forrás: 444.hu