CivilTech
Hírek
Hír
Moszkva leszámol a civil szervezetekkel
2015. december 01.


964


A moszkvai igazságügy-minisztérium a „külföldi ügynökök” listájára tette az egyik legtekintélyesebb civil szervezetet, amely aktívan küzd a sajtószabadság védelméért.

A nagy nemzetközi tiszteletnek örvendő Glasnost Defense Foundation is felkerült arra a már közel százas listára, amely a külföldi ügynöknek minősített oroszországi civil szervezetek (NGO) nevét tartalmazza. Az igazságügyi minisztérium indoklásként csak annyit közölt, hogy a döntés egy, a szervezetnél végrehajtott rajtaütésszerű ellenőrzés eredménye.

A törvény értelmében minden olyan NGO-nak, amely külföldről kap anyagi támogatást, külföldi ügynökként kell regisztráltatnia magát - a szervezetek jelentős része nem volt hajlandó magát kémként megbélyegezni, inkább elhagyta az országot, mások maradtak, és megpróbálnak jogi úton lehetőséget kiharcolni maguknak tevékenységük folytatásához.

A Glasnost Defense Foundation 1991-ben alakult a sajtószabadság védelmére és ezen keresztül az oroszországi demokrácia fejlődésének elősegítésére. Vezetői Szergej Kovaljov volt parlamenti képviselő, egykori politikai fogoly, Andrej Szaharov munkatársa az ellenzéki mozgalomban, valamint Alekszej Szimonov neves író és filmrendező.

Az EBESZ keményen elítélte a Glasnost elleni támadást, amely 25 éve fáradhatatlanul dolgozik az orosz újságírók jogainak kiszélesítésén és védelmén. Az alapítvány népszerűségét a hatóságok szemében nyilván nem növelték az olyan leleplezései, mint hogy az elmúlt 15 évben 150 újságírót gyilkoltak meg Oroszországban. A hatóságok igyekeznek figyelmen kívül hagyni az újságírók ellen elkövetett bűncselekményeket, viszont képtelenül megnehezítik a munkájukat azzal, hogy bűncselekménynek minősítették át a rágalmazást, ennek segítségével formálisan törvényesen téve tönkre független médiumok sorát.

forrás: napi.huCímkék

Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés” elnevezésű (EFOP-2.2.5-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
The Netherlands Embassy in Budapest has opened two calls for applications. One call is for projects that are to be financed from our Human Rights Fund 2019, the other is for p ...
Pályázat
10 millió eurós támogatás Európa szerte, olyan civil szervezeteknek, akik online és offline is sokat tesznek a gyűlöletbeszéd, kirekesztés ellen és gyermekbiztonság ügyét is f ...
Címkék