Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Jelenleg körülbelül 15 ezer hajléktalan lehet Magyarországon, közülük mintegy négyezren töltik az éjszakát az utcán – mondta a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke, a hajléktalanok körében évente felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport tagja.

A hajléktalanok közül 10-11 ezer szállón keres helyet magának. Országosan, egy időben az utcai szolgáltatók nyilvántartásai szerint körülbelül 4 ezer ember tartózkodik éjszaka az utcán, a fővárosban - ahol körülbelül 6500 hajléktalan van - ez a létszám jelenleg 1200-1300 ember - mondta el Győri Péter.

Országosan a szállók 85-100 százalékos kihasználtsággal működnek, Budapesten még több száz férőhely van, de ezeken túl vidéken és a fővárosban is tudnak nyitni időszakos férőhelyeket. A fővárosban lévő hajléktalanok többsége a mostanihoz hasonló hideg időben, már szálláson van. Akik ezek után is kinn maradnak, azoknak egy része nagyon rossz, tulajdonképpen döntésképtelen állapotban van. Ezek az emberek nem tudják megítélni a saját helyzetüket, nekik mentőre lenne szükségük. Budapesten néhány száz ilyen ember lehet.

Mellettük vannak azok, akik a szakember megfogalmazása szerint lemerülnek ebbe a világba, kihasználnak hajléktalanokat, belőlük élnek, nekik nem érdekük szállóra menni. A számuk a fővárosban száz körül lehet.

A kunyhóban lakók nincsenek olyan nagy veszélyben, de őket is rendszeresen látogatják az utcai szolgálatok. Győri Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kihűléses halálesetek kétharmada lakásban történik. Ez a veszély elsősorban vidéken, a kistelepüléseken élő idős, beteg embereket fenyegeti. A közterületen élő hajléktalanok kétharmada a vidéki városokban van, ezért itt fordulnak elő nagy többségében a közterületi kihűléses halálesetek.

A Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a hideg idő beköszöntével nagy lakossági odafigyelésre van szükség, a hajléktalan diszpécser telefonszámokon lehet segítséget kérni rászorulók számára.

forrás: origo.hu