Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A NIOK levelére válaszul a Pénzügyminisztérium megfogalmazta, hogy a helyzet már véleményük szerint változott: "...jelenleg más a helyzet, a 2020. évi beszámoló elkészítése kapcsán mind a beszámoló készítésre kötelezett gazdálkodók, mind az elkészítésében közreműködő számviteli szakemberek, könyvelő irodák fel tudtak készülni a májusi határidő teljesítésére. Az elmúlt egy évben széles körben elterjedtek az elektronikus kapcsolattartás különböző formái, a gazdálkodók és a könyvelők között új digitális megoldások kerültek alkalmazásra, amelyek biztosítják az adatok, információk elektronikus továbbítását, a személyes kapcsolattartást pedig kiváltották a különböző digitális alkalmazások. Mindezek ma már széles körben lehetővé teszik a személyes kontaktusok nélküli ügymenetet. Így a beszámolók elkészítésének a legtöbb esetben nincs technikai akadálya.

Szintén nincs akadálya a beszámolók tulajdonosok részéről történő elfogadásának sem, az elmúlt időszakban végrehajtott jogszabályi módosítások által lehetővé tett különböző digitális eljárások alkalmazásával."

...

"A hivatkozottak okán jelenleg nincs napirenden a számviteli beszámolás és az ehhez szorosan kapcsolódó éves adóbevallások határidejének az elhalasztása." ...

Azonban a PM képviselője hozzátette, hogy: "Ugyanakkor természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy lehetnek olyan egyedi esetek, amikor a jogszabályi határidők teljesítése gondot okozhat, ezért az ilyen esetekben, igazolási kérelem benyújtásával van lehetőség a mulasztás kimentésére.

A benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezethető indokok különösen méltányolandó körülménynek minősülnek, így az érintettek mentesülhetnek a határidő elmulasztásához kapcsolódó jogkövetkezmények alól."

 

A NIOK Alapítvány felkérését a beszámolási határidő meghosszabbítására ITT olvashatod.