Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A kormány beleszólást kapott a civil alapkezelő kiválasztásába, viszont nem alkalmazhatja a norvég pénzekre a civiltörvényt és a bevándorlási különadót, számol be a Magyar Narancs. A lap szerint a magyar és a norvég kormány együttműködési megállapodása értelmében hazánk összesen 214,6 millió euró (kb. 77 milliárd forint) támogatást kap, a pénzből 2024 áprilisáig lehet projekteket megvalósítani.

Az Orbán-kormány a 2014-es választás után hadjáratot indított a Norvég Alapok előző ciklusában a civil alaprészt kezelő Ökotárs Alapítvány és konzorciumi partnerei ellen. A kormányzati vádak lényege az volt, hogy az Ökotárs politikai pártokhoz kötődő szervezeteket támogatott, illetve pénzügyi visszaéléseket is elkövetett. A hatóságok végül semmilyen szabálytalanságot nem találtak. A kormány azt akarta, a következő ciklusban ő választhassa ki, ki kezeli Magyarországon a civil alapot, de a norvégok ebbe nem mentek bele, ezért nem született évekig megállapodás az alapokról.

A 214,6 millió eurónak csak egy kis része, körülbelül 11 millió euró (közel 4 milliárd forint) jut a civileknek, a maradékot a kormány költheti el, például klímavédelemre, zöld gazdaságfejlesztésre vagy roma felzárkóztatásra.

forrás: mandiner.hu