Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Nyilvános konzultáció az Izland, Liechtenstein és Norvégia által Magyarországon támogatott új Civil Alapról

konzultáció 2021. április 9-én zárul. 

Háttér 

Az EGT és Norvég Alapok szerves részét képezik annak a hozzájárulásnak, melyet Izland, Liechtenstein és Norvégia tesznek  Európában a  társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. A támogatások célja továbbá a donor országok és a 15 kedvezményezett ország közötti kétoldalú kapcsolatok elmélyítése.  

A 2014–2021-es finanszírozási időszak prioritásai tükrözik és kiegészítik az EU prioritásait, a támogatások célja az Európa előtt álló közös kihívások leküzdése. Kiemelt prioritás a civil társadalmi szervezetek kapacitásának és fenntarthatóságának megerősítése.  

Minden kedvezményezett országban az EGT Alapok legalább 10%-át elkülönítik a Civil Alap (Active Citizens Fund) részére. Az erre a  programra elkülönített összeg  Magyarországon 10 890 000 euró. Az alapkezelő kiválasztását követően ezt az összeget nyílt pályázatok útján osztják szét a magyar civil szervezetek között, amelyek 2024 áprilisáig használhatják fel a forrásokat.  

A program által finanszírozott valamennyi szervezet tevékenységének olyan közös értékeken kell alapulnia, mint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletbentartását.  

Öt tematikus terület jogosult a program támogatására: 

  • Demokrácia, aktív állampolgárság, jó kormányzás és átláthatóság 
  • Emberi jogok és egyenlő bánásmód a faji vagy etnikai származáson, valláson vagy világnézeten, nemen, fogyatékosságon, életkoron, szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelem révén 
  • Társadalmi igazságosság és a társadalmilag sérülékeny csoportok integrációja 
  • Nemek közötti egyenlőség és nemi alapú erőszak 
  • Környezetvédelem és éghajlatváltozás   

A Civil Alap (Active Citizens Fund) emellett kiemelten kezeli azokat a kezdeményezéseket, amelyek támogatják a civil társadalmi szektor hosszú távú fenntarthatóságát és kapacitását, valamint javítják a hátrányos helyzetű településeken élők életkörülményeit. A program különleges eljárásokat fog tartalmazni annak érdekében, hogy a kisebb szervezetek, és a támogatások igénylésében kevesebb tapasztalattal rendelkező szervezetek is jogosultak legyenek a támogatásra. A nyílt pályázati felhívásokon elosztott források legalább 60%-át Budapesten kívüli tevékenységeket megvalósító projekteknek kell biztosítani. Végül a Civil Alap (Active Citizens Fund) olyan projekteket és kezdeményezéseket is támogat, amelyek fiatalokat és ifjúsági szervezeteket céloznak meg.  

Konzultáció az érdekelt felekkel 

A Civil Alapot (Active Citizens Fund) a magyarországi civil társadalmi szektor kifejezett igényei alapján fejlesztik ki és hajtják végre. Ezért az alapkezelő kiválasztása után egy konzultációs megbeszélést szervezünk az érdekelt szervezetek részvételével. 

A jelenlegi fázisban - az alapkezelő kiválasztása előtt és a live konzultációt megelőzően - a Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) felkéri a magyarországi civil szervezeteket és más érdekelteket, hogy írásban jelezzék, hogy szerintük a programnak mely kihívásokkal kellene foglalkoznia, valamint, hogy milyen megoldási javaslataik vannak. A válaszokat bizalmasan kezeljük és figyelembe vesszük a programterv, az eredménykeret és a nyílt pályázatok kialakításakor.  

A konzultáció eredményeit megosztjuk a kijelölt alapkezelővel. Kérjük, hogy a személyes adatai bizalmas kezelése érdekében a válaszok ne tartalmazzanak olyan információkat, amelyek személyesen azonosíthatják Önt.  

A konzultáción ezen a linken keresztül vehet részt 2021. április 9-ig. A kérdőívet egyszer töltheti ki a szervezete nevében. Szervezetenként kizárólag egy választ várunk.   

A konzultációval kapcsolatos kérdéseket az acf@efta.int címen várjuk.