Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A hazánk előtt álló  kihívások miatt egyre inkább fókuszba kell helyezni a környezet-, természet-, és klímavédelmet a kormányzati munkában. Nyilvánvalóvá vált, hogy a környezetügy szétszabdalása és az egyes területek ágazati minisztériumokba illesztése a környezetügy súlyának csökkenéséhez vezetett. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a természeti erőforrások védelme, a környezetügy és az éghajlatvédelem kérdéseivel újra egy önálló tárca foglalkozzon. Ezzel a magyar társadalom döntő többsége is egyetért.

Ha a civil szervezeted is támogatja a gondolatot, csatlakozz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország által megfogalmazott nyílt levélhez.

Egyetértésedet az alábbi űrlap kitöltésével jelezheted május 2-a hétfő, 12 óráig: https://forms.gle/ePfukkc13zHzzcTH9 

 

A nyílt levél szövege:

Önálló minisztériumot a környezet védelmére!

Alulírott civil szervezetek kérjük a Kormányfőt, hogy a hazánk előtt álló sürgető kihívásokra válaszul hozzon létre egy, a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmével foglalkozó önálló minisztériumot.

Magyarország Alaptörvényével összhangban a közpolitikának vállalnia kell, hogy örökségünket, a Kárpát-medence természet adta értékeit ápolja és megóvja. Hazánkban a természeti erőforrások védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindnyájunk kötelessége. Magyarországnak érvényesítenie kell mindenki jogát az egészséges környezethez.

A magyar emberek nap mint nap megtapasztalják az éghajlatváltozás hatásait. Nemzetközi és hazai szakmai intézmények sorra hívják fel a figyelmet a biológiai sokféleség drámai fogyására, amely többek között élelmiszertermelő-képességünket veszélyezteti, már középtávon is. A migrációs válság, a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború megmutatta jelenlegi globális gazdasági rendszerünk sérülékenységét és fenntarthatatlanságát. A magyar lakosság elvárja a mindenkori kormánytól, hogy hangsúlyosan kezelje a környezetügyet.

Ezen körülmények között a felelős politikának a környezet védelmét a kormányzati stratégia tengelyébe kell helyeznie. Természeti erőforrásaink védelmének és megőrzésének szempontjait minden gazdasági és társadalmi ágazatnak figyelembe kell vennie döntései meghozatalánál.

Olyan energiapolitikára van szükségünk, amely hatékony eszközökkel radikálisan csökkenti fosszilisenergia-függésünket, a társadalmi igazságosságot szem előtt tartja, és a hangsúlyt az energiafelhasználás csökkentésére és a megújuló energiák fejlesztésére helyezi.

Olyan mezőgazdasági és vidékpolitikára van szükségünk, amely megóvja talajaink termőképességét, amely nemcsak használja vízkészleteinket, hanem kíméli és vissza is pótolja azokat, amely fenntartja génmódosítás-mentességünket, alkalmazkodik az éghajlatváltozás hatásaihoz, hozzájárul a természet megőrzéséhez, továbbá támogatja az életképes kis- és családi gazdaságokat, a helyi élelmiszerrendszereket és a vidéki élet minőségének javítását.

Olyan ipar- és fejlesztéspolitikára van szükségünk, amely az energia- és anyagtakarékos megoldásokat támogatja, mérsékli az egészségkárosító kibocsátásokat, csökkenti és környezetbarát módra tereli a mobilitási igényt, segíti a helyi erőforrásokon alapuló, a hasznokat helyben tartó gazdasági rendszerek előtérbe helyezését, és nem veszélyezteti természeti értékeinket, zöld területeinket nagyléptékű beépítésekkel.

Olyan oktatás- és társadalompolitikára van szükségünk, amely megérteti környezetünk és természeti erőforrásaink védelméért való felelősségünket, biztosítja kulturális örökségünk védelmét, és erősíti az aktív közösségi szerepvállalást a környezeti és a társadalmi ügyekben.

Közpolitikai hagyományaink szerint a nemzet előtt álló kulcskérdésekkel önálló tárcák foglalkoznak. A jelen és a jövő generációk életének védelme miatt elengedhetetlennek tartjuk, hogy a környezet védelmére erős felhatalmazású, önálló tárca alakuljon, összefogva a környezet- és természetvédelem, a vízgazdálkodás és vízgyűjtő-gazdálkodás, a körforgásos gazdaság, az éghajlatvédelem és a fenntartható energiagazdálkodás területeit.

Az önálló környezetvédelmi tárca az egyedüli garancia arra, hogy a kormányzati működésben a fenntarthatóság elve teljességgel és gazdasági ágazatoktól függetlenül érvényesülni tudjon. Minden egyéb esetben a környezeti célok érvényesítése az adott tárca által képviselt gazdasági ágazat érdekei mögött csupán másodlagos feladat, ez pedig közös fenntarthatósági törekvéseink nyilvánvaló károsodását eredményezi.

Kezdeményező szervezetek:

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Magyar Természetvédők Szövetsége

WWF Magyarország