Hírek
Hír
Pakisztán kiutasított 18 nemzetközi segélyszervezetet
2018. december 06.


513


Pakisztán elutasította 18 nemzetközi segélyszervezet végső fellebbezését, hogy továbbra is működhessenek az országban, így végül el kell hagyniuk Pakisztánt. Egy segélyszervezet szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a lépés több millió szegénységben élő pakisztánit érint, az ország pedig több millió dollárnyi segélyt veszít el.

Az AP hírügynökség értesülései szerint a kiutasított segélyszervezetek többsége amerikai székhelyű, de akadnak brit és európai uniós illetőségűek is. Az érintett segélyszervezetek főként az oktatásban, az egészségügyben, és az ivóvíz-ellátás fejlesztésében tevékenykedtek.

További 20 segélycsoportot fenyeget még a kiutasítás veszélye, miután a pakisztáni hatóságok néhány hónappal ezelőtt közzétettek egy listát 38 nemzetközi segélyszervezet nevével, ám semmilyen magyarázatot nem fűztek ahhoz, miért akarják elérni pakisztáni működésük megszűnését.   

Ezek a legutóbbi fejleményei Pakisztán nemzetközi szervezetek elleni rendszerszintű fellépésének. E célra a hatóságok minden lehetséges bürokratikus ürügyet felhasználnak, például a vízumokkal és a regisztrációs dokumentumokkal kapcsolatos ügyintézésben.   

Pakisztánban olyan nézetek is elterjedtek, miszerint az európai országok és az Egyesült Államok titokban segélymunkásnak álcázott kémeket küldtek az országba. Sirín Mazari emberi jogokért felelős miniszter csütörtöki Twitter-bejegyzésében azt írta, azért kell a 18 segélyszervezetnek elhagynia Pakisztánt, mert álhíreket terjesztenek.   

A dél-ázsiai országban működő segélyszervezetek közül többet is tömörítő ernyőszervezet, a Pakisztáni Humanitárius Alapítvány szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a távozni kényszerülő 18 segélyszervezet 11 millió szegénységben élő pakisztáninak segített és több mint 130 millió dolláros segélyt juttatott az országba. Hozzátette azt is, úgy látja, egyre szűkül a civil társadalom tere Pakisztánban.   

Elemzők szerint a segélyszervezetekkel szembeni fellépés hátterében az is állhat, hogy Pakisztán számára még mindig fájó pont, hogy az amerikaiak nem értesítették őket, mielőtt rajtaütöttek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek a pakisztáni búvóhelyén. Az akciót előkészítő amerikai fedett műveletekben érintett volt egy segélymunkásnak álcázott pakisztáni orvos is, aki jelenleg börtönbüntetését tölti.

forrás: atv.hu
Pályázat
Az Európai Bizottság pályázatot hirdet a Finanszírozás, Tanulás, Innováció és Szabadalmak a Kulturális és Kreatív Iparágak számára pilot projektben való részvételre.
Pályázat
Pályázat
Június 3.-val kezdődően a Meet and Code kezdeményezés felhívására civilszervezetek Európa-szerte mikro-támogatásokat igényelhetnek olyan rendezvények szervezésére, amelyek fel ...
Pályázat
Szervezzen eseményt és mutassa meg projektjét a magyarországi #ErasmusDays programsorozaton, október 10-12. között! Ünnepelje velünk az Erasmus+ programot!
Pályázat
A Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány közgazdasági, pénzügyi, valamint bankszakmai és oktatás innováció témájú konferenciatámogatási programot hirdet a 2019-es évre.
Címkék