Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Rekordmennyiségű közösségi adomány gyűlt a koronavírus alatt az Adjukössze.hu-n

Összeállításunkban  a támogatott társadalmi ügyek mellett adományozási trendekről és a tavalyi hasonló időszak adatairól is írunk.

Soha nem látott mértékben adományoztak magánemberek a koronavírus alatt az Adjukössze.hu oldalon. A vírusra reagálva 81 közösségi adománygyűjtő kampány indult, és emellett további egyszeri és rendszeres támogatásokkal, telefonos adományozással összesen több mint 150 millió forintot adtak össze társadalmi ügyekre magánszemélyek. Összehasonlításképpen a tavaly áprilisi adományokhoz képest a közösségi adományozás tizennyolcszoros emelkedést mutat az idei áprilisi adományok összege. Alább pedig öt támogatott ügyet mutatunk be.

"A kollégiumok bezárása miatt több hallgató kényszerült vissza lakhatási szegénység által sújtott családi otthonokba, sokan pedig a tanulmányaik mellett végzett munkájukat vesztették el..."

Közösségi adománygyűjtést szervezett a Romaversitas Alapítvány a koronavírus-járványhelyzet idején, hogy a pénzből krízishelyzetbe került diákokat segítsenek kiegészítő ösztöndíjakkal. A kezdeményezés bevált: ezúttal a korábbi adománygyűjtő kampányokban befolyt összeg négyszeresét gyűjtötték össze. A befolyt adományokból áprilisban és májusban 12-12, júniusban 14, júliusban pedig hat diákot tudott az alapítvány támogatni havi 50 ezer forinttal. Ezáltal jövőbeni roma orvosok, jogászok, közgazdászok és szociális munkások kaptak segítséget. Volt olyan hallgató, aki az ösztöndíj miatt jutott internethez, másoknak pedig a megélhetését könnyítette meg.

Mentett állatok élete került veszélybe már a járványhelyzet kezdetekor

Rögtön az első szigorításoknál sok helyen összeomlott az állatmenhelyek működése, mivel szinte minden olcsó élelemforrás megszűnt. A menzák, éttermek bezárása komoly gondot okozott az állatotthonokban, hiszen sokan a maradékokból oldják meg az élelmezés egy részét, ráadásul a tápgyártók is leálltak. Ez a helyzet 15 ezer állat napi ellátását veszélyeztette.  A Hangya Közösség az Adjukössze.hu oldalon ezért gyűjtést indított, közben a szervezet áruházláncokkal és támogatókkal tárgyalt. Sikerült új célcsoportot elérniük, ennek köszönhetően végül az állatotthonok tömegesen jelezték, hogy soha ennyi adományt nem kaptak, mint a veszélyhelyzetben.

Hátrányos helyzetű gyerekek táborozhattak egy hétig a Magas-Bakonyban

A Pangea Egyesület természetvédelmi programokkal a tudományos ismeretterjesztést szolgálja, de a járvány alatt erdei iskolákra, közös túrákra nem volt lehetőségük, és a tudományos konferenciák is elmaradtak. A járvány komolyan veszélyeztette az Egyesület fennmaradását, ezért adománygyűjtésbe kezdtek, aminek köszönhetően hátrányos helyzetű gyermekeket tudtak környezetvédelmi oktatásban részesíteni. Az összegből egyhetes természetismereti tábort szerveztek a Magas-Bakonyba, amelyen 20 hátrányos helyzetű gyermek vett részt. Sokat kirándultak, sütöttek igazi falusi kenyeret kemencében, volt madárgyűrűzés, és a kertészkedésbe is belekóstoltak.

„Egyszerűen nem bírtuk ölbe tett kézzel nézni, hogy hátrányos helyzetű gyerekek kiesnek az oktatásból digitális eszközök híján”

Az Ablak a padra kampányt olyan szakemberek hozták létre, akik már a pandémia előtt társadalmi kampányok indítására szövetkeztek a Civil Kollégium Alapítvány és az Esély Labor Egyesület közös projektjében. A veszélyhelyzet miatt azonban hosszú távú céljaikat félretették a koronavírus társadalmi hatásainak enyhítése érdekében.

„Egyszerűen nem bírtuk ölbe tett kézzel nézni azt, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek a járvány miatt elrendelt digitális oktatásból, és így lényegében magából az oktatásból kiessenek a tanuláshoz szükséges eszközök híján, és ezáltal tovább csökkenjen számukra a kitörés lehetősége.” Kampányuk minden remélt célt felülmúlt: 8 millió forintnyi eszközadományt és 13 millió forint pénzadományt gyűjtöttek, amiből több mint 350 gyereknek vittek digitális eszközöket.

A kisgépnek köszönhetően Anita egyszerűbben és fájdalommentesen tudja intézni a munka- és hétköznapi ügyeit

Az Alternatív Közösségek Egyesülete adománygyűjtése független volt a pandémiától, mert nem egy közösségnek, hanem egy embernek gyűjtöttek. Anita ritka genetikai betegséggel küzd, csak a fejét tudja mozgatni, miközben nagyon aktív szellemi életet él. Ennek az aktív szellemi életnek a kibontakozását egy olyan gép teszi lehetővé, amelyet Anita segítség nélkül nem tudott volna megvásárolni. A kampány célja az volt, hogy két hónap alatt 435 ezer forintot összegyűjtsenek, ehhez képest 56 lelkes támogató 469 ezer forintot adományozott egy hónap alatt. Az összegyűjtött összeget teljes egészében az Anitának szükséges tárgyi eszközökre költötték, ami az ő életében minőségi változást hozott.