Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az elmúlt hónapokban nehéz helyzetbe kerültek a nonprofit szervezetek, a rezsicsökkentés eltörlése különösen azoknak az alapítványoknak és egyesületeknek jelent óriási terhet, amelyek valamilyen intézményt is fenntartanak, például tanodát, menhelyet, ellátóhelyet. 

Kérdéses azoknak a szervezeteknek a helyzete is, amelyek székhelye magánlakásba van bejelentve. Bár ezidáig nem érkezett információ arról, hogy ebből probléma adódott volna, hosszú távon nem tisztázott, hogy ezeknek a lakásoknak a rezsije milyen árkategóriába esik. 

Sok nonprofit szervezet ráadásul olyan közfeladatot lát el, ami az állam vagy az önkormányzat feladata lenne, mégis a cégekhez hasonló összegeket kell kifizetniük a fenntartásukhoz. Az államtól kapott normatíva, amely arra szolgál, hogy fedezze a költségeket, most már a töredékére sem elég. A kormány ugyan írt ki pályázatot a Nemzeti Együttműködési Alap keretében a szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására, a rendelkezésre álló keretösszeg lényegében nem magasabb, mint az előző években és nem minden szervezet jut hozzá.  

Hogy mennyire volt megterhelő a nonprofit szervezeteknek a rezsicsökkentés eltörlése, azt egy rövid kérdőív keretében próbáltuk meg közelebbről feltérképezni, az eredmény összefoglalója ITT olvasható.

A NIOK Alapítvány az alábbi információkkal, ajánlatokkal segíti a rezsi emelkedése miatt nehéz helyzetbe került szervezeteket:

Mekkora a baj? - Problémák feltérképezése

A sajtóban már számos cikk megjelent (pl: ITT, ITT és ITT) ahol különböző szervezetek mondják el, hogy hogyan érinti őket ez a helyzet, és milyen kiutat látnak, ha egyáltalán látnak ilyet. Mi is összeállítottunk egy kérdőívet, melynek eredményét nemsokára közzétesszük.

Megoldási példák, segítség

Több jó példa is mutatja, hogy a rezsihelyzetben a rászoruló nonprofit szervezetek számíthatnak támogatóik segítségére (lelkesítő példája ennek az Állatmentők gyűjtése elszámoló számlájuk kiegyenlítésére).

Adataink azt mutatják, hogy az emberek szolidaritása megmarad a nehéz gazdasági helyzetben is, tehát érdemes adományt gyűjteni.

Co-working iroda, közös rezsi

Sok kisebb szervezet nem tudja tovább fenntartani irodáját, kisebb rendezvényekhez szükséges termeit. A nonprofit.hu összegyűjtött pár co-working iroda és rendezvényhelyszín javaslatot, melyet a bejövő új információkkal hetente frissítünk.

Körülnézek a co-working irodák ajánlatai között!

Ha irodádba, termeidbe be tudsz fogadni más nonprofit szervezeteket, írd meg nekünk és feltesszük a listára!

Hozzánk is lehet jönni! Megadom az adatokat!

 

SZIN pályázat 

A Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. egyedi támogatást biztosít azon nem állami fenntartók részére, amelyek kötelező állami feladatot ellátó szociális és/vagy gyermekvédelmi szolgáltatást biztosítanak, illetve családok átmeneti otthonát működtetnek.

részletekről ITT olvashatsz