Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Marco Minniti a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban elmondta, ezeknek a szervezeteknek számolniuk kell a következményekkel.

„Nyilvánvalóan nem engedhetjük meg, hogy ne alkalmazkodjanak a kormányunk által hozott és az Európai Unió által engedélyezett döntésekhez” – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, a hatóságok nem akadályozzák meg, hogy az érintett ngo-k kikössenek az olaszországi kikötőkben, de az elutasításnak következményei lesznek, például a hajók ellenőrzésének szigorítása. A miniszter arra utalt, hogy a következő napokban az olasz pénzügyőrség ellenőrzésnek veti alá a külföldi ngo-k olaszországi kikötőkbe érkező és onnan továbbinduló hajóit, mégpedig biztonsági átvizsgálásukkal, valamint a legénység tüzetes ellenőrzésével. Ez esetleges szabálytalanságokra deríthet fényt, amelyekre hivatkozva már vissza lehet tartani a hajókat. A belügyi tárca hangsúlyozta, hogy nem bosszúról van szó, de mindez elkerülhetetlen következménye annak, hogy egyes nem kormányzati szervezetek nem akarják átláthatóvá tenni munkájukat.

A római kormány magatartási kódexe a Líbia és Olaszország partjai között embermentést végző ngo-k munkáját kívánja szabályozni. Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik. Az új szabályok értelmében a civil szervezetek hajóinak maguknak kell biztonságos kikötőbe vinniük a kimentett embereket, nem adhatják át őket uniós járőrhajóknak. A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek nem hajózhatnak be Líbia vizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük. Ezenkívül az olasz kormány minden egyes ngo-hajóra egy-egy olasz rendőrt vagy katonát kíván helyezni az embercsempészek elleni fellépésre.

Hadihajókkal az embercsempészet ellen

Az olasz fegyveres erők több mint félezer katonája szolgál azon a két hadihajón, amely Líbia felségvizeire készül az innen induló embercsempészet megakadályozására, illetve a migrációs hullám megfékezésére. A haditengerészeti egységek támadás esetén tüzet is nyithatnak – idézte az MTI Roberta Pinotti védelmi minisztert. Az olasz haditengerészet líbiai missziójában részt vevő két hadihajó eddig a 2015 márciusától a Földközi-tengeren a Biztonságos tenger (Mare Sicuro) elnevezésű olasz műveletben szolgált. Tehát korábban is tengeri ellenőrzési tevékenységet végeztek a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Újdonságot az jelent, hogy a két olasz hadihajó líbiai felségvizeken folytatja majd munkáját.

forrás: mno.hu