Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Társadalmi felelősségvállalás és részvétel – A lokális és területi közösségi folyamatokbanA kötet ez utóbbiak nézőpontjából mutatja be a társadalmi felelősségvállalást. A szervezetek és egyének aktívabb társadalmi szerepvállalásának, a szűkebb-tágabb közösség jelenének és jövőjének alakításában való részvételének és felelős cselekvésének fő megvalósulási színtere a helyi társadalom, a település szintje. Ugyanakkor ez a lokális közösségi szerepvállalás képezi az alapját a térségi, regionális, országos vagy akár a makroregionális bevonódásnak.

A társadalmi felelősségvállalás fogalmi rendszere nem választható el a részvételi demokrácia és társadalmi részvétel témakörétől. A szerzők úgy gondolják, ezek egymás feltételeként határozhatók meg: ha nincsenek meg a társadalmi felelősségvállalás csírái, akkor aligha fog megvalósulni a társadalmi szerepvállalás és a részvétel, illetve, ha a részvételi elvek nem biztosítottak, akkor társadalmi szinten vállalt felelősségről sem beszélhetünk.

A kötet elméleti ismeretanyagát empirikus kutatási eredmények teszik teljessé.

forrás: dialogcampus.hu