Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Néhány napja indították, és maguk lepődtek meg a legjobban, milyen gyorsan terjed a híre. A Továbbadó – Legyél te is továbbadó kezdeményezés célja, hogy aki gyerekes szülőként megteheti, az ne tartsa meg a rendkívüli szja-visszatérítést, hanem lehetőségei szerint bármekkora részéből rászoruló szervezeteket támogasson.

„Szél Dávid vagyok, pszichológus, talán író. Én működtetem az Apapara oldalt. A feleségemmel és két gyerekünkkel Budapesten élünk. Azt gondolom, hogy elég furcsa ötlet, hogy visszakapjuk a befizetett adónk egy részét. Mert hát mégiscsak azért fizetünk az államnak, hogy az ország és benne mindenki működni tudjon. Függetlenül attól, hogy hova született, kit szeret, mennyi pénze van. Hogy mindenki számára elérhető legyen a minőségi oktatás és a minőségi egészségügy, a kultúra, a biztonság, a kiszámíthatóság, a társadalmi mobilitás. Hogy legyen víz a csapban, áram a konnektorokban. De ezek sajnos nem valósulnak meg.

Szóval az államnak erre az akciójára akár tekinthetünk önkritikaként is. Persze sokan nyilván örülnek majd a visszakapott pénzüknek. És ez rendben is van. Mindenki költse arra, amire kell, amire akarja, amire szükségesnek érzi. Kiváló alkalom viszont ez arra is, hogy olyan szervezeteket támogassunk, amelyek rászoruló embereket, közösségeket segítenek. Éppen azért, hogy ők is működni tudjanak. Az ózdi Hétes telepen működő Van Helyed Alapítványt és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt fogom támogatni.” (A Hintalovon Alapítvány történetét 2019-ben megírtuk.)

Ez egy az egyre sokasodó, legfrissebb bejegyzésekből a Továbbadó Facebook-oldalán, amit Váradi Luca szociológus, kétgyerekes anyuka és Fernezelyi Márton informatikus, háromgyerekes apuka indított, és élesített három nappal ezelőtt.

Mint öntudatos állampolgár

„Marci az unokatesóm, ő fogalmazta meg – mondja Váradi Luca a Forbes.hu kérdésére –, hogy mint öntudatos állampolgár, ennek a pénznek nem az ő zsebében van a helye. Hiszen ezt az adót egyszer már levonták, ez a közösbe való, valahonnan ez nagyon fog hiányozni.

És amikor erről beszélgetni kezdtünk, és létrehoztuk ezt az oldalt, mi lepődtünk meg a legjobban, hogy erre a gondolatra mások is mennyire nyitottak, mennyien megosztják a Továbbadót.”

És korántsem csak az ismeretségi körükben. A honlap és a Facebook-oldal múlt pénteki indítása után másnap reggelre már 40 ezren látták a kezdeményezést, mostanra ez 300 ezer megtekintés fölött jár, és egyre többen megosztják nyilvánosan azt is, hogy kinek szánják majd a legkésőbb február közepén beérkező extra adóvisszatérítést.

Mindenki megtalálhatja a közösségi célt

„Senkinek nem akartuk megmondani, hogy mit csináljon, az ötletet szerettük volna minél szélesebb körhöz eljuttatni. Mi csak bízunk az emberek jóságában, és próbálunk teret adni ahhoz, hogy mindenki megtalálhassa azt a közösségi célt, amit szívesen támogat.”

Luca és családja egyébként az Igazgyöngy Alapítványt fogja segíteni (történetüket a 2020 júniusi Forbesban írtuk meg, alapítóját, L. Ritók Nórát pedig a legfrissebb Forbes 100 selfmade listájára is beválogattuk), mert úgy érzik, hogy a szegénységben élő gyerekek és családok felzárkóztatása az egész társadalom érdeke. Ugyanezért fognak utalni a Bagázs Egyesületnek is (róluk itt írtunk), ők lehetőségeket teremtenek telepeken élő romáknak.

Az ajándék szja egy további részéből pedig a Budapest Bike Maffiát támogatják, mert „mindig ott segítenek, ahol a legnagyobb szükség van rá” (és egyébként régóta küzdenek azért is, hogy az 1 százalékos szja-felajánlások ne ragadjanak be, hanem mindenki rendelkezzen róla, hova kerüljenek).

Fernezelyi Márton is három civil szervezetet jelölt meg: a Heti Betevő Egyesületet, az Utcáról a lakásba Egyesületet és a Baltazár Színház Alapítványt fogja támogatni. (Utóbbi az ország egyetlen olyan társulata, ahol értelmi sérült emberek a színészek, és ahogy alig egy hete megjelent cikkünkben írtuk, a 24 éve működő színházról már nem kell magyarázni, hogy „fogyatékos emberek is képesek csodálatos művészek lenni”.)

1,9 millió ember

A rendkívüli személyijövedelemadó-visszatérítésről 2021-ben döntött a kormány, és idén február 15-ig mindenki megkapja, aki gyereket nevel. Varga Mihály pénzügyminiszter legutóbbi bejelentése szerint azok is megkapják, akik nem nyilatkoztak tavaly december 31-ig a visszajáró pénzről, azok pedig már február elején hozzájutottak, akik a postai kézbesítést választották.

A kormány a hitelből finanszírozott szja-akció során 610 milliárd forintot fizet ki 1,9 millió embernek.

 

Forrás: forbes.hu