Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Több mint 70 civil szervezet követeli tavaink Alaptörvény által garantált védelmét

Több mint 70 civil szervezet foglalt állást a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelme mellett. Közös nyilatkozatukban felszólítják a magyar kormányt és minden illetékes szervet, hogy: garantálják, hogy a természeti örökségünknek számító, kiemelt értéket képviselő nagy tavaink nem esnek áldozatul állami és magánberuházásoknak! – áll abban a közleményben, amit szerkesztőségünk is megkapott a összefogás szervezőitől.

Nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni, és nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni” – jelentette ki minap Áder János köztársasági elnök az ENSZ virtuális biodiverzitási csúcstalálkozójára küldött beszédében.

Hasonlóan fogalmaz Magyarország Alaptörvénye is: „A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó Magyarország fontos természeti értékei, gazdag édesvízi élőhelyei, jelenleg mégis veszélyben vannak. A tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek szembemennek a magyar állam Alaptörvényben rögzített kötelességével és a köztársasági elnök ígéretével, amelyet Magyarország nevében az ENSZ-nek tett 2020-ban. A beruházások kizárólag szűk gazdasági érdekcsoportok rövid távú haszonszerzését helyezik előtérbe és nem felelnek meg a fenntarthatóság alapelveinek, illetve annak a kötelességünknek, hogy természeti örökségünket megőrizzük a jövő generációk számára is.

73 civil szervezet közös állásfoglalásban áll ki nagy tavaink védelme mellett, és követeli együtt a kormányzati és állami szereplőktől, önkormányzatoktól és intézményektől, az állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégektől, hogy minden lehetséges eszközükkel akadályozzák meg, hogy a Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén a természeti örökségünket károsító beruházások történjenek.

 

A nyilatkozat elérhető az alábbi linken: https://zoldcivil.hu/wp-content/uploads/2020/10/nagy-tavaink_kozos-nyilatkozat.pdf

forrás: cyberpress.hu