Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a múlt hétre kitűzött határidőig nem jött létre a megegyezés Magyarország és a donor országok között a Norvég Alap kezelésének kapcsán, melynek következtében a magyar civil szektor közvetlenül 4 milliárd forint támogatástól esett el, illetve az ehhez kapcsolódó további Norvég támogatásoktól is elesett Magyarország 70 milliárd forint értékben.

A civil társadalmi alap működtetésére irányuló nyílt pályázatra több ajánlat érkezett, amelyeket előre meghatározott kritériumok szerint értékeltek.

A Norvég külügyminisztériumhoz intézett kérdésünkre ennél többet nem árultak el, sem a különböző konzorciumok nevét, pontos számát, sem a pályázatok értékelését nem hozzák nyilvánosságra. 

Azonban nem az ajánlatok minősége, hanem az alapkezelőre vonatkozó konszenzus hiánya vezetett ahhoz, hogy nem nevezték ki a civil társadalmi alap kezelőjét.

Az adományozó államok egységesen álltak a folyamathoz, és sajnálják, hogy nem sikerült a legmegfelelőbb jelöltet kinevezni az alapkezelői posztra.

”Jelenleg nincsenek konkrét tervek a magyar civil szervezetek számára az EGT és a Norvég Alap keretében nyújtott pénzügyi támogatásokról.” fejezte be nyilatkozatát a Norvég Külügyinisztérium. 

A Norvég Külügyminisztérium hivatalos nyilatkozata:
 
Gulyás Gergelyé pedig a kormány részéről:

"Nincs még a tárgyalásoknak eredménye, és nem választották ki azt a szervezetet, amely dönt a civil szervezetek támogatásáról. A decemberben kötött szerződés lejárt, nem sikerült megállapodásra jutni. Norvégia tartozik nekünk ezzel a pénzzel, de nem találtuk meg azt a formát, amelyben ezt a tartozást leróhatja...." 

A Magyar nemzet cikke szerint:

Szembemegy a norvég kormány az aláírt megállapodással

A norvégok keresik a módját a hazai civil szervezetek segítésének:
 
Portálunk továbbra is beszámol a későbbi fejleményekről vagy a jövőbeni esetleges pályázati lehetőségekről.
 
Az RTL Klub Hiradóból a következő kiegészítés derült még ki:

"A norvég kormány elutasította, hogy a Magyarországnak szánt civil támogatásokat a Magyar Vöröskereszt oszthassa el - ezt közölte híradónkkal a Miniszterelnökség. A magyar kormány viszont azt nem akarta, hogy a pénzeket eddig kezelő Ökotárs Alapítvány folytathassa a munkát."