Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A tavalyi év talán legnagyobb jelentőségű és az egész évet felülíró eseménye a koronavírus világjárvány volt, ami a NIOK Alapítvány életébe is sok újdonságot hozott. A járvány kirobbanásakor az eddigi programjaink mellett újakat indítottunk, munkatársakat vettünk fel a megnövekedett feladatokra, hogy a hazai civil társadalom számára naprakész információkkal, irányt adó tartalmakkal és programokkal szolgálhassunk ebben a krízisidőszakban. Összeállításunkban a tavalyi évünk főbb mérföldköveit, eredményeit mutatjuk be. 

Bajban ismerszik meg…

Ahogy 2020-ban sok szervezet életére, úgy a mi programjainkra is hatással volt a vírus megjelenése. Ehhez kapcsolódva tevékenységeinket úgy alakítottuk, hogy a kialakult helyzetre válaszul a civil szervezeteket átsegítsük ezen a kritikus időszakon. Ennek egyik eleme volt, hogy az év során monitoroztuk, kérdőívekkel kértünk visszajelzéseket a civil szervezetek igényeiről és nehézségeiről. Az így kapott válaszokkal, illetve a szakmai csapat és új emberek bevonásával az év során, a NIOK életében először 9 webinárt tartottunk online kommunikáció, adománygyűjtési módszerek és stratégiai tervezés témákban, több mint 500 résztvevőnek. A témákban írt 60 új cikkünk a nonprofit.hu Tudástár oldalán pedig átlépte a 66 ezres olvasottságot az év végére.

Krízis programunk keretében emellett felfüggesztettük a közösségi adománygyűjtő platfomunk, az Adjukössze.hu gyűjtési díját, hogy a bajbajutott, bevételkieséssel küzdő hazai civil szervezeteknek adománygyűjtési lehetőséget és ehhez tanácsadást is biztosítsunk.
Ennek is köszönhetően, a krízis programunk alatt, március és szeptember között összesen 81 kampány futott, 162 millió forintot gyűjtve különböző társadalmi ügyekre, amilyen például a hátrányos helyzetű gyerekek digitális eszközhöz jutása, vagy az állatotthonok élelemmel ellátásának újraszervezése volt. Emellett az adományvonalakra érkező támogatásokkal pedig 2020-ban több mint 300 millió forint gyűlt össze az Adjukössze oldalán. Összehasonlításképpen a tavaly egész évben összesen 102 millió forint adomány gyűlt össze az Adjukössze felületén, tehát ehhez képest egy kiemelkedő év volt a tavalyi.

Tavaly is díjaztuk a szektor legsikeresebb szervezeteit

2020-ban ötödik alkalommal osztottuk ki a Civil Díjat az előző év legkiemelkedőbb civil kezdeményezéseinek és szervezeteinek, ezúttal egy rendhagyó, szűkebb körű díjátadó keretében egy budapesti parkban, élőben közvetítve az online térben az érdeklődőknek. A beérkezett 98 pályázat közül 27 szervezet került a döntőbe. Összesen nyolc szakmai kategóriában díjaztunk, a kilencedik díjat a közönségszavazás nyertese kapta, és idén egy különdíjat is kiosztottunk.

AdakozóKedd 2020: Ötven szervezet fogott össze országszerte

Az AdakozóKedd, nemzetközi nevén GivingTuesday  egy globális mozgalom, melynek célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól. A GivingTuesday mozgalom hivatalos magyarországi nagykövete 2017 óta a NIOK Alapítvány. Idén 60 országban összesen több ezer kezdeményezés, köztük itthon 50 akció segített a nehéz helyzetben lévőkön. A tavalyi, sokszínű kezdeményezésekről a program oldalán írtunk részletesebben.

A sokszínűség és harmónia jegyében újult meg a nonprofit.hu

Krízis programunk mellett régi álmunkat, a nonprofit.hu oldal teljeskörű átalakítását is megvalósítottuk egy fejlesztőcsapattal közösen. Az új dizájban a hazai civil szektor sokszínűségét és harmóniáját szerettük volna bemutatni, illetve egy átláthatóbb, felhasználóbarátabb formátumot alakítottuk ki, amiben könnyen megtalálhatóak a különböző tartalmi kategóriák anyagai. A krízishez kapcsolódó, távmunkára átálláshoz a COVID okozta helyzettel kapcsolatban is számtalan tanács, információ került fel az oldalra. Az oldal látogatóinak száma az év során Debrecen és Szeged teljes lakosságát tette ki, 400 000 fővel. A távmunkára átállást és a felgyorsult digitalizációt segítettük a civil szervezeteknek kiközvetített összesen 3156 szoftver licensszel,  amivel 212 szervezet jutott új digitális eszközökhöz mintegy közel 600 millió forintos piaci értékben.