Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület által kínált nemzetközi önkéntes táborokról van szó, amelyeket a te nyitottságod és a helyi befogadókészség együtt tesznek feledhetetlenné. Egyedi kalandokra, értékes időtöltésre, maradandó kapcsolatokra tehetsz szert általuk. Mutatjuk hogyan!

Élmény, filter, vágyakozás

Értékteremtő önkéntesség a világ körülUgye megvan a naplemente áldásos fényeiben, pálmafák alatt, jóképű helyiek társaságában koktélozó volt munkatárs?

És az instagramos szomszéd lány, aki fogta magát és elindult világot látni? Utazásra sarkalló vizuális ingerekben manapság nincs hiány. Nem is csoda, hogy mindenkinek beindul a képzelete, milyen lenne a mindennapi mókuskerék helyett magasan a tengerszint felett, közel az óceánhoz, élettel teli utcákon, egzotikus helyszíneken valami egészen mást csinálni.

A fantázia-képekből természetesen hiányoznak a turista tömegek, a méregdrága ebédek, a fárasztó múzeum körutak, a balul sikerült túrák. Épp ellenkezőleg, álmaink utazása teli van „egyedi”, „eldugott”, „autentikus”, „megismételhetetlen” véletlenekkel.

Az ideális távollét bővelkedik azokban az eseményekben, amelyek közelebb visznek bennünket a helyiekhez, a természethez vagy épp önmagunkhoz. Kortársak, akik miután tüzet kérsz tőlük, megmutatják a legizgalmasabb kocsmát, egy szokatlan beszélgetés a rendőrrel, egy jól időzített hangulatos kávézó, vagy épp a kézműves mestertől vásárolt szuvenír…Ismerős valamelyik?

Idézd elő a véletlen találkozásokat!

A véletlenek különös erejét kár lenne vitatni, az autentikus utazási élményt azonban bárki megalapozhatja. Például egy nemzetközi önkéntes táborral, ahol a hangsúly az utazás mellett, sokkal inkább a társadalmi érzékenységre esik. Azoknak kínál jó lehetőséget, akik mélyebben meg akarnak ismerni egy kultúrát, egy közösséget, a tipikus területi jellegzetességeket. Magadra ismertél?

Akkor nincs más hátra, mint előre, ugyanis lehetőségben nincs hiány. A világon csaknem hatvan országban, több mint kétezer önkéntes tábort szerveznek a változatos profilú közösségek. Ezeken nemzetközi résztvevők segítségével adnak választ a helyi kihívásokra, a lista pedig kimerítő: teknősbéka mentés, gyerektábor szervezés, iskola építés, fogyatékékkal élők foglalkoztatása, templomok újjáépítése, fesztivál szervezés és a többi. Országtól és helyi sajátosságoktól függ, hogy az adott közösségnek mire van szüksége, közös pont azonban az önkéntesek hozadéka.

Bár a munkák jellege eltérő, a messziről érkező és a helyi emberek közelsége is mindenhol adott. Az pedig már egyenes következmény, hogy a lelkes résztvevőkre benfenntes kalandokkal teli élmények várnak.

EGYESEK – hazai egyesület gazdag nemzetközi önkéntes palettával

Ha te is egy vagy a kalandvágyók között, akkor válassz az Egyesek Ifjúsági Egyesület programjai közül és a következőkben lehet részed:

  1. Az utazás és felfedezés élménye. Mindegy, hogy a szomszédos országokba vagy távoli tájakra látogatsz, biztos lehetsz benne, hogy eddig ismeretlen helyeket is látni fogsz. A táborok java nem a nyüzsgő nagyvárosok turista útvonalai mentén szerveződnek, így az adott ország rejtett természeti és kulturális kincseire bukkanhatsz.
  1. Külföldi barátok. A táborokba a világ minden tájáról érkeznek résztvevők. Könnyen előfordulhat, hogy mindenki más nemzetiségű lesz, hiszen ugyanazon a helyen maximum két fő önkénteskedhet egy országból. Az egyesület tapasztalatai azt mutatják, hogy a sok közös élmény által rövid idő alatt is ki tudnak alakulni olyan kapcsolatok, amelyek sokáig fennmaradnak.
  1. Nyelvtanulás. Észre sem veszed majd, de napról napra bátrabban és felszabadultabban beszéled majd az angolt, amelyet a legtöbb esetben használnak a táborokban. Emellett a helyi ország és többi önkéntes társad anyanyelvét is tudod gyakorolni.
  1. Értelmes cél, új tudások és készségek. A táborok akkor valósulnak meg, ha azt egy helyi közösség kezdeményezi, így biztos lehetsz benne, hogy valódi szükségleten alapulnak. A munkádnak látható eredménye lesz, pozitív változást érsz majd el annak érdekében, hogy a helyi közösség fejlődjön.

Könnyen előfordulhat, hogy olyan tevékenységet fogsz kipróbálni, amit még soha nem csináltál. Például építesz egy iskolát, gyertyafát ültetsz a folyóban vagy harminc kisgyereknek tanítod meg a színeket angolul. Egy biztos: új tudással és készségekkel fogsz hazatérni, amiben egy technikai vezető is segítségedre lesz.

  1. Költséghatékonyság. A szállást és az étkezést biztosítja a fogadó szervezet, az utazásról magadnak kell gondoskodni. Utóbbira a fapados járatok, a “hibás”, olcsó repjegyek, a carsharing, a bicikli vagy akár a stoppolás a leginkább gazdaságos opciók. A küldő szervezetnek regisztrációs díjat kell fizetni, illetve speciális esetben a fogadó közösség is kér hozzájárulást. Mindez azonban a töredéke annak, amit egy hagyományos nyaralásra fordítanál.

Ha nem szeretnél elutazni, de vonzanak az említett előnyök, akkor itthon is részt vehetsz nemzetközi táborokban!

Mire vársz, jelentkezz!

Értékteremtő önkéntesség a világ körülBöngészd át a lehetőségeket az Egyesek honlapján elérhető adatbázisban, ahol akár országra, témára és időtartamra is tudsz szűrni. Ha megtetszett valamelyik tábor, “tedd a kosárba”. Ezt követően tudsz végigmenni a jelentkezési lapon, melynek végén prioritási sorrendbe teheted a kiválasztott táborokat. Végül add le e jelentkezésed, és ne felejtsd el elutalni az egyesület számára a regisztrációs díjat. Ha minden megvan, továbbítják a jelentkezésedet először az első helyen jelölt táborba.

Kérdésekkel a honlapon megadott elérhetőségeken túl, Dupák Anna koordinátort is keresheted az outgoing@egyesek.hu email címen. Az egyesület szívesen tart tájékoztatókat, akár iskolai rendezvények keretein belül is, így intézmények jelentkezését is várják. Sőt, ha valaki tábort szeretne fogadni, abban is tud segíteni az Egyesek, írj bátran a megadott címre!