Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Európa Tanács független jogászokból álló tanácsadó szervének véleménye szerint az orosz törvények a külföldi központú, vagy külföldi finanszírozású civil szervezeteknek nem biztosítanak elegendő jogot a hatékony jogorvoslathoz sem.

A bizottság véleményében kimondja: miközben teljes mértékben elismeri egy állam azon jogát, hogy ellenőrizze a területén működő civil szervezetek munkáját, ám bármely szervezetet érintő korlátozásnak és szankciónak tiszteletben kell tartania a nemzetközi emberi jogi előírásokat, és meg kell felelnie a jogszerűség, a törvényesség és a szükségesség feltételeinek.

A tájékoztatás szerint a bizottság bírálta bizonyos kulcsfontosságú fogalmak homályos meghatározását is és az okokat, amelyek alapján a törvény a külföldi vagy nemzetközi szervezeteket és tevékenységüket nemkívánatosnak minősíti.

Nemtetszését fejezte ki a tekintetben is, hogy túlzottan széles mérlegelési jogkört biztosít az államügyésznek a szervezetek besorolására, valamint aggodalmát fejezte ki a hiányzó igazságszolgáltatási garanciák miatt, valamint az arányosság elvének ellentmondó, az események szervezésére és információk terjesztésére vonatkozó tilalmak miatt is.

A bizottság szakértőinek javaslata szerint a törvényben tisztázni kellene a civil szervezetek meghatározását és módosítani a "nem kormányzati" megnevezést a "nem kereskedelmi" kifejezésre.

Konkrét feltételrendszert kell bevezetni a nemkívánatosnak mondott civil szervezet meghatározására. Szabadon hozzáférhető listát kell készíteni, valamint értesíteni az érintett szervezetet a döntés részletes indokáról, biztosítva számukra a jogorvoslat lehetőségét is.

A civil szervezetekre vonatkozó orosz törvény és az általa nem kívánatosnak nevezett megjelölés csak akkor fogadható el, ha a bizottság által javasolt változások megtörténtek és a listán szereplő civil szervezetek az új törvényi szabályozás értelmében is fenyegetést jelentenek - írta indoklásában a Velencei Bizottság.

Oroszországban 2012 óta "külföldi ügynökként" jegyzik be azokat a civil szervezeteket, amelyek külföldről kapnak anyagi támogatást. Az orosz belügyminisztérium tavaly legalább hetven olyan civil szervezetet tartott nyilván, amelyek a szabályozás hatálya alá estek.

A szabályozás miatt számos civil szervezet hagyott fel tevékenységével részben vagy teljesen Oroszországban.

(MTI)
 
forrás: webradio.hu