Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Erről a legfőbb ügyész hivatalának a szervezetnél tartott vizsgálatára hivatkozva tizenöt oldalas levélben tájékoztatta a tárca a Memorialt. A levél Alekszandr Cserkaszov, a szervezet elnökének beszámolója szerint bizonyítékként a Memorial internetes oldalán megjelent, Oroszországnak az ukrajnai válságban játszott szerepét bíráló írásokat idézte, valamint az azon tagjai ellen hozott ítéleteket, akiket a Bolotnaja téren 2012. május 12-én tartott tüntetésben való részvétel miatt vontak felelősségre.

Oleg Orlov, a Memorial igazgatótanácsi tagja közölte: a minisztérium egyetlenegy példát sem tudott felhozni a kormány megdöntésére irányuló felszólításként. A cikkek kritizálják a hatóságokat és kifejezésre juttatják egyet nem értésüket azokkal. Azonban úgy látszik, most már a hatóságok bírálata egyet jelent a kormány megdöntésére irányuló felhívással – mondta. Közölte, hogy amennyiben a minisztérium bármilyen további lépést tesz a szervezet ellen, bírósághoz fordulnak. Ugyanakkor nem tudta kizárni annak lehetőségét, hogy a levél a szervezet bezárásának előkészítését szolgálja.

A civilszervezetek és emberi jogok elnöki tanácsa – amely Vlagyimir Putyin alá tartozik – független vizsgálatot indított a minisztérium bizonyítékainak megvizsgálására, közölte a Vedomosztyival a szervezet elnöke, Mihail Fedotov. Ugyanakkor a kulturális és a közélet mintegy száz vezető képviselője máris nyílt levélben biztosította támogatásáról a civilszervezetet, amelyet tavaly decemberben már megpróbáltak felszámolni arra hivatkozva, hogy nem volt hajlandó „külföldi ügynökként” bejegyeztetni magát – ezt kötelezővé tették minden civilszervezet számára, amely bármilyen külföldi forrásból támogatást kap.

Az igazságügy-minisztérium mindenesetre a „külföldiügynök-törvény” további szigorításán dolgozik – kötelezni akarja az így megbélyegzett szervezeteket, hogy minden tervükről, rendezvényükről, eseményükről részletes pénzügyi beszámolót küldjenek a tárcának, s amelyekben külföldi forrás is részt vesz, annak teljes felhasználásáról – jelentette a TASZSZ.

Amennyiben nem tesznek eleget a dokumentációk átadásának, az a törvénymódosítás értelmében feljogosít a szervezet bezárására. További változás, hogy elnöki emberi jogi tanácsnak benyújtott javaslat megtiltaná, hogy kormánytisztviselők „külföldi ügynöknek” minősített civilszervezet vezetőségi tagjai legyenek vagy elfogadjanak olyan külföldi utazást, amelyet külföldi kormány, szervezet vagy állampolgár, illetve külföldről anyagilag támogatott orosz csoport finanszíroz.

Eközben Ella Pamfilova, az emberi jogok oroszországi ombudsmanja az NGO-knak szentelt sajtóértekezletén felpanaszolta, hogy nincs elég polgárjogi szervezet az országban, és „aggasztónak” minősítette, hogy azok közül is egyeseket külföldi ügynöknek minősítettek. Bár csak száznál kevesebb szerepel a listán, olyanok is vannak köztük, amelyek lefektették az emberi jogokért folytatott küzdelem alapjait Oroszországban (ezek közé tartozik a Memorial is – a szerk.).

forrás: 168ora.hu