Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
Az egyik civil szervezet pénzügyi vezetője látszólag egy munkatársától kapott egy magyar nyelvű és nyelvileg is helyes emailt, amiben egy nagyobb összeg átutalásának lehetőségeiről érdeklődött. Ami gyanús volt, hogy a válasz egy másik email címre ment volna. 

Az ügyben az volt a nyugtalanító, hogy az email igazi küldője valószínűleg azt is felmérte, hogy ki a pénzügyi kérdésekben kompetens vezető, nem találomra küldték az emailt.

Amit tehetnek a civil szervezetek, hogy kivédjék az ilyen támadásokat: 
  • Ha gyanús emailt kapnak, arra ne válaszoljanak, az abban lévő linkekre ne kattintsanak rá, a csatolmányait ne nyissák meg. Gyanús lehet egy email a tartalma vagy a nyelvezete miatt, de gyanúra adhat okot a feladó nem teljesen pontos vagy szokásos megjelenése (például elírják az ember nevét, néha az emailcímét is), vagy az, hogy a Reply to címként egy ismeretlen emailcím van beállítva, nem a küldő emailcíme. Erre a körülményre egyébként a gmail felülete az ilyen emailek megnyitásakor mostanában felhívja a figyelmet, de sajnos nem minden esetben.  
  • a bárkitől gyanús emailt kapnak, ne sajnálják az időt arra, hogy megkeressék személyesen vagy más csatornákon az illetőt, és rákérdezzenek az adott emailre.
Remélem tudunk ezzel segíteni, akár egy kicsit is, azoknak, akiket hasonló támadás ér.