Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A NIOK új podcast sorozatot indított decemberben a Gyökerek és Szárnyak Alapítvánnyal és a Civil Rádióval együttműködésben. A négyrészes beszélgetéssorozat, a ‘Visszapillantó’ 2. része érkezett most meg, melyben a jogi-szabályozási környezet változásairól beszélgettünk Kövér-Van Til Ágnessel, az ELTE docensével és Csapó Beatrix-szel, a Diverzitás Alapítvány vezetőjével.

Ezúttal arra kerestük a választ, hogy az elmúlt években milyen változások történtek a civil szektorban, elsősorban jogi és szabályozási tekintetben.
Milyen valós és milyen kommunikációs, politikai célokat látunk a civileket érintő törvények mögött? Hogyan éli meg egy civil szervezet a fel-felbukkanó jogszabályi változásokat?
Mit jelent és miért is jó ma közhasznúnak lenni?

Hallgasd meg a beszélgetést ITT, vagy közvetlenül:

Beszélgetőpartnereink két perspektívát jelenítenek meg: Csapó Beatrix egy kisebb civil szervezet, a gödöllői Diverzitás Alapítvány vezetőjeként napi szinten tapasztalja a jogi környezet minőségét és hatását a működésükre, míg Kövér-Van Til Ágnesnek, az ELTE TÁTK habilitált egyetemi docensének általánosabb és átfogóbb rálátása van arra, hogy az elmúlt évek jogi-szabályozási változásai milyen hatással vannak a civil szektorra. Ezeket az eltérő, de egymást kiegészítő szempontokat a NIOK tapasztalataival egészítettük ki, így kapunk egy összefogó képet ebben a podcast részben az elmúlt évek jogi változásairól és azok hatásáról.

A beszélgetés vezetői Gerencsér Balázs (NIOK) és Bécser Vera (NIOK).

A beszélgetés résztvevőiről, említett programjairól itt tájékozódhatsz:

A civil jogi szabályozás témakörhöz kapcsolódóan ajánljuk még az alábbi forrásokat: 

A NIOK podcast-sorozatát a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány támogatta. Az Alapítvány támogató szervezetként szakmai, emberi és anyagi segítséget nyújt közösségek létrehozásához és fejlesztéséhez. A közösségek állapotát, jóllétét a saját és a támogatók erőfeszítésein túl meghatározza a gazdasági, politikai környezet is. Az elmúlt 4 évben alapvető változások történtek és fontos tudnunk, hogyan alakult át, változott  meg a civil szervezetek világa. Beszélnünk kell arról is, hogy mit és miként kell változtatnunk, hogy a jobb társadalomért dolgozók megfelelő elismerést és támogatást kapjanak munkájukhoz.
A beszélgetések együttműködő partnere a Civil Rádió.

A Visszapillantó következő részeiben szó lesz aktivizmusról, mozgalmakról, illetve arról, mit jelentett és most mit jelent civilnek lenni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen minket a Facebook-on, hogy időben értesüljön a következő epizódokról is!