Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

"Soltész Miklós államtitkár világossá tette, hogy a kormány Lengyelországot tekinti követendő példának, ahol Európa egyik legszigorúbb abortusz-szabályozása van életben" - áll abban a tiltakozó közleményben, amelyet a kormány abortuszellenes kampányának hírére reagálva fogalmazott meg a nők jogainak védelmével foglalkozó Patent Egyesület.

A hamarosan induló akcióról a Népszabadság számolt be csütörtökön. A lap szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) óriásplakátjain a következő felirat áll majd egy magzat képe alatt: "Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek".

A kampányról Soltész Miklós, a NEFMI szociális, család és ifjúságügyekért felelős államtitkára a lapnak úgy fogalmazott: a kormány nem fogja betiltani az abortuszt, de az élet fontosságára fel akarja hívni a figyelmet.

A Patent Egyesület közleményében elítéli, hogy a kormány a nők lelkiismeretére hatva, bűntudatkeltéssel agitál az abortuszok ellen. "Etikátlannak tartjuk, hogy a magzatot élő személyként bemutató kampánnyal bűntudatot keltsenek a saját testük felett rendelkező nőkben. Minden nőnek - akárcsak a férfiaknak - joga van meghatározni, hogy mi történjen, vagy ne történjen a testével, és e joga gyakorlását nem etikus bűntudatkeltéssel befolyásolni" - írja a szervezet, amely szerint az akcióval a kormány a magyar lakosság 71%-ának akaratával helyezkedik szembe, ekkora arányban utasítja el ugyanis a társadalom a jelenlegi szabályozás szigorítását.

A szervezet szerint az abortuszszigorítás hatására az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint sehol nem csökkent az abortuszt igénybe vevő nők száma, csak a nők egészségét veszélyeztető illegális abortusz és az abortuszturizmus nőtt.

"Lehetne ehelyett felvilágosító kampányokat folytatni az iskolákban, ingyen óvszert osztogatni a tizenéveseknek, ingyenessé tenni a fogamzásgátló tablettákat" - sorolja a pozitív megoldásokat a közlemény, felszólítva egyúttal a kormányt, hogy álljon el a kampánytól.

forrás: Origo