Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Jelenleg több mint 83 ezer látássérült ember él Magyarországon, akiknek számos, mások számára ismeretlen nehézséggel kell megküzdeni a mindennapok során. A látó emberek ismeretek hiányában nem tudják, hogyan viszonyuljanak vak embertársaikhoz, akik így sokszor kirekesztetten élnek, egyedül kell boldogulniuk.

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány 2006-ban alakult meg azzal a céllal, hogy javítsa a látássérültek életminőségét, és segítse beilleszkedésüket a társadalomba. Fő tevékenységük vakvezető kutyák kiképzése és átadása a vakok számára, hogy ők is szabadabban, nagyobb biztonságban élhessenek. Az Alapítvány hisz abban, hogy a kutya nem csupán segédeszköz, hanem egy olyan társ, aki fogyatékosságával, jó és rossz tulajdonságaival együtt fogadja el és segíti a látássérült embert, páratlan toleranciával viszonyul hozzá bármely élethelyzetben. A vakvezető kutya lehet gazdája szeme, így a biztonságos közlekedés kulcsát jeleni, általa a vak ember számára is kinyílik a világ, életminősége nagymértékben javul. Ráadásul a tapasztalatok szerint a kutyák képesek közelebb hozni vakokat és látókat, segítik a kapcsolatteremtést és az elfogadást, ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a vakok teljesebb életet élhessenek.

Bár a vakvezető kutyák segítő szerepe kétségtelen, jelenleg hazánkban alig több mint 100 kiképzett kutya jelent társat látássérült gazdája számára. Ennek oka a képzés hosszú és költséges folyamatában keresendő, hiszen a három fő szakaszból álló felkészítéshez nem elég az Alapítvány elkötelezettsége, lelkiismeretes és alapos munkája, a megfelelő körülmények megteremtéséhez anyagi forrásokra is nagy szükség van. Különösen igaz ez az átadási folyamat megvalósítására, hiszen a sikeres vakvezető munka a kutya és választott gazdájának együttműködésén alapszik, ezért hosszú, gyakorlással teli út vezet az első találkozástól a vakvezető vizsgáig. Az Adományvonalon keresztül befolyt adományokat a szervezet a vakvezető kutyák átadását, az együttműködési tanfolyamot és a segítő szakembereket biztosító rehabilitációs központok fenntartására kívánja fordítani. A szervezet azt reméli, hogy a támogatásoknak köszönhetően 2012-ben meg tudja valósítani legalább 12 vakvezető kutya átadását, ezzel további látássérülteknek adhat reményt az önállóbb életre, és tovább építheti a hidat a vakok sorstársi közössége és a látók között.

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványról és tevékenységeiről további információ a barathegyisegitokutya.hu weboldalon található.

A "1788 - az emberi hívószám" szlogenről is ismert hello holnap! Adományvonal a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából is elérhető. A hívás és az sms-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfa-mentes (Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével). A 2012. július és augusztus hónapok alatt beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványé lesz, amely ezt az összeget további vakvezető kutyák képzésére fogja felhasználni, hogy minél több látássérült életminőségének javulását segítse elő.

forrás: euroastra.hu