Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Legfontosabb jogszabályi rendelkezések a civil szervezeteknek nyújtott adományokkal kapcsolatban 2010. február 01.
 

JELEN DOKUMENTUM A CIVILSZERVEZETEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT ADOMÁNYOK ESETÉN A CIVIL SZERVEZETEKET ÉRINTÕ LEGFONTOSABB JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEKET FOGLALJA ÖSSZE. FELHÍVJUK AZONBAN A FIGYELMET, HOGY EGY KONKRÉT KÉRDÉS ELBÍRÁLÁSÁHOZ, A KÉRDÉSTÕL FÜGGÕEN, SZÜKSÉG LEHET A JELEN DOKUMENTUMBAN HIVATKOZOTT JOGSZABÁLYOK RÉSZLETES RENDELKEZÉSEINEK A VIZSGÁLATÁRA.

(összeállítva a 2010. január 1-től hatályos jogszabályszövegek alapján)

1.    Az adományok típusai

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény (továbbiakban "Ksztv") rendelkezései szerint a közhasznú szervezet támogatóját a közhasznú szervezet létesítő okiratában rögzített céljaira adott támogatás után, az adományozó személyétől függően személyi jövedelemadó, illetve társasági adó kötelezettséget érintő kedvezmény, tartós adományozás esetén pedig, a támogatás második évétől külön kedvezmény illeti meg.

1.1    Magánszemély támogató

2010-től magánszemély nem vehet igénybe adókedvezményt, ha támogat egy civilszervezetet!


1.2    Gazdasági társaság, egyéb szervezet támogató

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban "Taotv") rendelkezései szerint az a közcélú adomány egyéb ráfordításként elszámolható, valamint az adomány értékének megadott százalékával csökkenthető az adóalap. A Taotv definíciója szerint az adomány
•    a közhasznú szervezet, a kiemelkedően közhasznú szervezet részére
•    a közhasznú tevékenység, illetve a kiemelkedően közhasznú besorolást megalapozó közfeladat támogatására,
•    az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott
1.    támogatás,
2.    juttatás,
3.    térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke,
4.    térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke,

Nem minősül adománynak az olyan juttatás, amelyet valamely olyan szervezet kap, amely nem rendelkezik a bírósági nyilvántartásba bejegyzett közhasznú, vagy kiemelkedően közhasznú jogállással.
Nem minősül továbbá adománynak az olyan juttatás, amely esetében az ügylet valós tartalma alapján megállapítható, hogy az nem szolgálja, vagy csak látszólag szolgálja a közhasznú, a közérdekű célt. Szintén nem minősül adománynak az olyan juttatás, amely a Taotv-ben meghatározottakon túl vagyoni előnyt jelent (1) az adományozónak, (2) az adományozó tagjának (részvényesének), (3) vezető tisztségviselőjének, (4) felügyelő bizottsága vagy (5) igazgatósága tagjának, (6) könyvvizsgálójának, illetve (7) ezen személyek vagy a magánszemély tag (részvényes) közeli hozzátartozójának. Nem minősül azonban vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás.

Tartós adományozásra is érvényesek az adományozás tekintetében fent felsorolt általános feltételek.

bővebben...