Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az európai polgári kezdeményezés jogát a Lisszaboni Szerződés tette lehetővé a 11. cikkben: “Legalább egymillió uniós polgár, akik egyben a tagállamok egy jelentős számának állampolgárai, kezdeményezheti, hogy az Európai Bizottság – hatáskörén belül – terjesszen elő megfelelő javaslatot azokban az ügyekben, amelyekben a polgárok megítélése szerint a Szerződések végrehajtásához uniós jogi aktus elfogadására van szükség”. http://vita.nonprofit.hu/?p=1029

Ki festi a jövő képét?
A következő történet egy csapat európai fiatal kezdeményezését meséli el, akik különböző országból, szakmai háttérrel jöttek, de egyvalamiben egyetértettek. Abban, hogy napjainkban az emberiség olyan mértékben pusztítja az őt körülvevő környezetet és élőlényeket, amire azelőtt még nem volt példa a történelemben…
http://vita.nonprofit.hu/?p=1037

A magyarok bizalmatlanok
Az első EU polgári kezdeményezés a “Víz és a csatornaszolgáltatás emberi jog, nem pedig árucikk” tartalmú volt, illetve még folyik egy hónapig ma is. A szükséges 7 ország helyett, ahol érvényesnek kellett lennie, 12 országban már sikeres a gyűjtés. Magyarország nincs közte sajnos.
http://vita.nonprofit.hu/?p=1056

Egy közülünk
„A tapasztalatok azt mutatják, hogy jogilag igencsak körül kell járni a potenciális EPK-t, mert számos kezdeményezés regisztrálását visszautasították, mivel nem EU releváns kérdés volt.”
http://vita.nonprofit.hu/?p=1098