Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Ünnepélyes keretek között átadták szerdán az öt gyógyíthatatlan beteg gyermeknek és családjának méltó elhelyezést nyújtó Tabitha gyermekhospice házat Törökbálinton.

Gyura Barbara a Szemem Fénye Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az alapítvány fő támogatójának, Galambos László helyi vállalkozónak a 150 millió forintos adománya nélkül nem készülhetett volna el Magyarország második gyermekhospice háza. Pécsen, az év elején avatták az első ilyen intézményt, a Dóri házat.

Az alapítvány elnöke hozzátette, hazánkban jelenleg 1500-2000 családban gondoznak gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermeket; e családok közül tud fogadni jó néhányat a nemcsak egészségügyi, hanem pszichés ellátást is biztosító törökbálinti ház.

Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő, a Tabitha védnöke beszédében kiemelte, hogy sokszor nem akarunk tudomást venni a környezetünkben zajló tragédiákról, úgy teszünk, mintha nem is léteznének, pedig a gyógyíthatatlan gyermekek és szüleik támogatására igen nagy szükség van.

A méltóság és a szeretet háza

Az átadáson többen is hangsúlyozták, hogy a gyermekhospice ház nem a szomorúság, hanem a méltóság és a szeretet háza. A modern kétszintes épületben öt, a gyerekek kedvenc mesehőseiről elnevezett kórterem és számos kiszolgálóhelyiség kapott helyet.
gyermekhospice

Gyura Barbara elmondta, az eszköz- és gyógyszerbeszerzéshez még támogatókat várnak, és elő kell teremteniük a 17 fős személyzet munkabérét is. A működési engedély iránti kérelmüket a jövő héten nyújtják be; várhatóan egy-három hónap múlva fogadhatják az első betegeket és családtagjaikat.

A hospice házak szolgáltatásai

A Tabitha ház a pécsi Dóri házzal együtt a rászorulók mintegy kétharmadának nyújt majd térítésmentes szolgáltatásokat. Az ellátáshoz orvosi beutaló szükséges. Azonnali ellátást kapnak a betegség végső stádiumban lévő gyermekek.

A házban a beteg gyermeken kívül helyet kapnak itt szülők, nagyszülők, közeli hozzátartozók, akik folyamatos egészségügyi kontroll mellett készülhetnek fel a hosszú és nehéz útra, a búcsúra.

forrás: hirado.hu