Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Adománygyűjtők Önszabályozó Testületének második klubestjén részben elszakadtunk az átláthatósági és adománygyűjtő témáktól és az új civiltörvény, valamint a készülő PTK felé eveztünk tovább Móra Veronikával, az Ökotárs Alapítvány igazgatójával, aki elhozta magával az Ökotárs / Civiltárs által kiadott Útmutató, az új civil törvényhez és a jogszabályok közötti gyakorlati eligazodáshoz című kis könyvecskét is, mely hasznos tanácsokkal látja el a civileket a változásokkal kapcsolatban, és melyet a résztvevők haza is vihettek magukkal.

A moderátor szerepét Gerencsér Balázs töltötte be, aki első kérdésével a közhasznúság kérdéskörét érintette.

Kiderült, hogy alapító okiratok tekintetében sokan inkább kivárnak, mivel nem lehet tudni, hogy a közhasznúság odaítélése kapcsán milyen lesz majd a bírói gyakorlat, így addig nem adják be ennek módosítását. Rendszerszinten azonban fennáll az a veszély, hogy a bíróságokra egyszerre fog beérkezni az összes módosítás, amire azok nincsenek felkészülve. Ezzel a gyakorlattal szemben Móra azt tanácsolta, hogy szükségtelen megvárni a „rohamot”, hanem ahogy a módosításokat elkészítettük, adjuk be a kérelmet. Az Ökotárs Alapítvány több civil szervezetnek segített beadni a dokumentumokat, a tanulságokra még egy kicsit várni kell. Móra érintette a közhasznúság definícióját, mely Nyugat-Európában a köznek hasznos dolgokat jelenti, nálunk azonban azokat a feladatokat takarja, amelyeket a szervezetek átvállalnak az államtól.

Felemlítődött, hogy a civileknek immáron több gazdálkodási adatot is meg kell jeleníteniük, többen pedig sajnálták, hogy az elektronikus regisztráció még mindig nem elérhető. Röviden szó volt még a készülő PTK-ról és az Önkéntes törvényről is.

Az Adománygyűjtők Önszabályozó Testületéről és az Átláthatóság programról az Átláthatóság oldalán tudhatnak meg többet az érdeklődők.

forrás: http://atlathatosag.tumblr.com/