Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Magyarországon jelenleg 256 szociális szövetkezetet tartanak nyilván, amelyeknek a tevékenységi köre roppant szerteágazó: az agráriumtól az egészségügyig az élet minden területét felölelik. Országos szövetségük elnöke szerint az összefogás azért is fontos, mert miután az állam kivonult a szociálpolitikából, gyakorlatilag rájuk hárul az a feladat, hogy ezzel a formával olyan szociális rendszereket hozzanak létre, amelyek valódi segítséget jelentenek a rászorulóknak. Így részt vesznek a szegénység elleni küzdelemben. Németh László, társadalomtudományi szakember a szociális szféra néhány vállalkozó szellemű képzett szakemberével karöltve 2010-ben létrehozta a saját Közösségi Szociális Szövetkezetét, a KöSzSz-t, amelynek jelenleg az adománybolt-hálózat a legsikeresebb ága. De figyelemreméltó módon fejlődik a háztartási zöldenergiával, a fa, valamint a bőr üzletággal, illetve a szövetkezetfejlesztéssel foglalkozó céhegysége és az alkotásmanufaktúra is.

Németh László elmondta, mivel a munka világából kirekesztetteket akarják hadra fogni, azaz tevékenységgel és anyagiakkal ellátni, ennek érdekében a legkülönbözőbb formáit keresik például a hulladékhasznosításnak, hogy a jelenlévő pazarlást megállítsák. Mindezt a fenntartható fejlődés zászlaja alatt teszik.
Egyébként a KöSzSz-ben létesített eddigi két adománybolthoz hasonló összesen 17 van az országban. A szövetkezet boltjai abban különböznek valamennyitől, hogy a főváros XI. és XII. kerületében megnyitott üzletük foglalkoztatási háttere hamarosan ipari tevékenységgel fog bővülni, azaz feldolgozó, javító műhelyet alakítanak ki. Vízkeleti Lászlótól, az angol mintára létesített adománybolt szellemi és gyakorlati atyjától tudom, hogy tervezik azoknak a ruhaanyagoknak, fémeszközöknek az újrahasznosítását, amelyeket az adományozók behoztak a boltjaikba, de hibásak. Jelenleg ennek a műhelyháttérnek a megteremtésén fáradoznak, elvük ugyanis az, hogy a sérült használati tárgyak, holmik nagytöbbségét sem kell kidobni, hanem más funkciójúvá kell átalakítani.

A boltokba adományként kerülnek a könyvek, a ruhák, a tárgyak, a műszaki cikkek, amiket a szociális szövetkezet jelképes összegért ad el azoknak, akiknek szükségük van rá. Ebből is látható, hogy a KöSzSz számára nem a profit a lényeg. Boltjaik vevőköre a környék szegényebb lakóiból és az alsó középosztályhoz tartozókból kerülnek ki. S miután pénzért válogathatnak, nem fogják megalázónak érzékelni a helyzetet, hiszen ez lényegesen különbözik például a segélyosztástól. Arra törekszenek, hogy a legolcsóbbak legyenek a turkálók és a különféle használt cikkeket áruló üzletek sokaságában. Annak ellenére törekszenek erre, hogy adományboltjaik árui egyediek, hiszen azok a legkülönbözőbb háztartásokból kerülnek hozzájuk. Kiemelt szempontként említette az adományozók úgymond lelki hozadékát, akik úgy segítenek embertársaikon, hogy nem kell anyagi áldozatot hozniuk, csupán besétálni a holmival az üzletbe és érezni a szolidaritás jóleső ízét.
Hogy mit hoznak az adományozók a boltba?

Mindent - válaszolta Vízkeleti. - A héten például 25 darab baglyot tett le a bolt pultjára egy hölgy, a közelmúltban pedig egy férfi 10 zsák ruhával állított be. De az Élet és Tudomány bekötött sorozata is nálunk landolt, aminek külön érdekessége, hogy az 1946-os első példánytól induló sorozat közel 30 esztendő hiánytalan lapszámait tartalmazza. Kapunk sok retró felszerelést és újabban jó állapotban lévő alkalmi ruhákat és amerikai szalonokban készült estélyi viseleteket.
A KöSzSz csapata valódik képzőművészeti projekten is dolgozik. Nagyon sok ötlet van a tarsolyukban. Már elkészítették például a "nagymama kávédarálója" mintadarabját, amelyet volt szerencsém megnézni azokkal a gyönyörű, vízálló festékkel dekorált, most divatos karkötőkkel együtt, amelyeknek a gyártásán ugyancsak gondolkodnak. Fotón láthattam a hallatlan leleménnyel elkészített "kályhát", amihez mindössze egy nagyobb festékes dobozt és némi kályhacsövet használtak fel, kiváltva ezzel bizonyos mélyszegénységben élő embereknél a méregdrága fűtést.

A gazdasági válság kezdete óta kevés az olyan új típusú vállalkozás, amelynek jövője van. A közösségi szociális szövetkezetek ezek közé tartoznak. Németh László paradoxonnak nevezte azt a helyzetet, hogy épp a válság miatt van egyre nagyobb szükség a prosperáló szociális adományboltokra.

Szabó Iréne

forrás: nepszava.hu