Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Példatmutató átláthatóság

Az Ökumenikus Segélyszervezet más területek mellett az átláthatóság terén is úttörő volt. Elsőként vetette alá a szervezet teljes működését a legszigorúbb nemzetközi KPMG sztenderdek szerinti könyvvizsgálatnak. Az éves auditokat követően a szervezet szöveges beszámolóit és pénzügyi elszámolását a partnereknek átadott és honlapról is letölthető éves jelentésében bárki elolvashatja. Az elmúlt évek legjelentősebb segélyprogramjait követően – így a 2010-es árvíz és vörösiszap katasztrófák után is – elsőként adott ki részletes beszámolót a szervezet a források felhasználásáról.
Az Ökumenikus Segélyszervezet ismét példát kívánt mutatni, amikor egy külön alkalommal, partnerei és a legszélesebb nyilvánosság előtt számolt be a gyűjtés eredményeiről és az adományok konkrét felhasználási tervéről.

A felajánlások három különféle módon érkeztek:

  1. A legjelentősebb részt, mintegy 86 millió forintot a Segélyszervezet 1353-as adományvonalára érkezett 360 ezer telefonhívás és sms jelentette (A hívások kapcsolási díja 10 forint).
  2. Az adventi gyűjtés második legjelentősebb részét a Tesco áruházak által értékesített 270 ezer adománykupon tette ki, melyek megvásárlásával összesen 54 millió forintot adományoztak országszerte az áruházlánc vásárlói.
  3. Az ünnepi összefogás jegyében, a segélyszervezet további partnerei által indított gyűjtéseken, a segélyszervezet által működtetett adománypontokon, valamint a segélyszervezet több tízezres adományozói körében meghirdetett felhívásnak köszönhetően további 51 millió forint gyűlt össze.

Az adományok a Segélyszervezet egész éves munkáját segítik

Az összegyűlt 191 millió forintot az egész éves munkája során használja föl az Ökumenikus Segélyszervezet. A Segélyszervezet a gyűjtés 91 százalékát közvetlenül a rászorulók támogatására fordítja, míg 9 %-ot a szakszerű és átlátható segítő tevékenységet lehetővé tévő közvetett (szervezési, végrehajtási) költségek fedezésére használ fel.

ÉTEL, OTTHON, ESÉLY

Ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek! – a jelmondat a Segélyszervezet sokszínű tevékenységének összefoglalása mellett kifejezi egész munkát átható törekvését is: a nélkülözők nehézségeinek enyhítése mellett sorsfordító esélyt, kitörési pontot nyújtani a szegénységből. Az adományok felhasználási irányai is a hármas célkitűzéssel összhangban kerültek kitűzésre, az alábbiak szerint:

„ÉTELT az éhezőknek” - az összeg 13 %-a hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet országos Segélyközpontja évente több ezer rászoruló család számára nyújthasson kézzelfogható támogatást: a kérések alapos ellenőrzését követően, mindig a lehető leghatékonyabb formában pl. élelmiszer, ruha, közüzemi tartozás rendezése, gyógyszer, ételosztások.

„OTTHONT az otthontalanoknak” - az erre fordított 30% hozzájárul a szociális intézmények működéséhez, ahhoz, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztő központjaiban javuljanak a körülmények, bővülhessen az intézményhálózat. Elősegíti, hogy a segélyszervezet többféle támogatási formával nyújtson segítséget: családok átmeneti otthona, családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, tanodák, hajléktalanokat segítő intézmények, szenvedélybeteg ellátók.

„ESÉLYT az esélyteleneknek” – az erre fordított 48% hozzájárul ahhoz, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet kitörési pontokat, kiutat tudjon kínálni mind több embernek a szegénységből. Képzési és munkaerő-piaci programjaival, foglalkoztatókkal a felnőtteknek, míg a felzárkóztató foglalkozásokkal, illetve tanoda programokkal (határon túli projektek is) a gyermekeknek nyújt segítséget. A családok egészét pedig kiléptető lakások lehetőségével segíti az Ökumenikus Segélyszervezet.

forrás, diagramok: segelyszervezet.hu