Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az európai agrármodell, a magyar útkeresés és a környezetgazdálkodás

2010. december 03.

Kiadó: Agroinform Kiadó
Szerző: Ángyán József
Oldal szám: 312


Milyennek kéne lennie egy ökológiailag és társadalmilag egyaránt fenntartható mezőgazdálkodásnak? Miért nem felel meg ezeknek a fontos követelményeknek a mai iparosított mezőgazdaság? Ezek az alapkérdései Ángyán József könyvének, amely három fő részből áll: először az európai agrármodellt tárgyalja, majd az iparszerű mezőgazdálkodás kritikáját vázolja fel, végül pedig - a könyv legterjedelmesebb fejezetében - a többfunkciós mezőgazdaság ismertetését adja. Ez utóbbi kifejezés azt jelenti, hogy a mezőgazdaságnak normális esetben az elegendő mennyiségű élelmiszer biztosításán túl még számos további feladatot el kell látnia: például segítenie kell a biológiai sokféleség megőrzését, értelmes munkát kell biztosítania a vidék lakosságának, egészséges és tápláló élelmiszert kell nyújtania az embereknek, stb.

A könyv ismerteti a többfunkciós mezőgazdaság magyarországi elterjedésének elősegítését szolgáló - a szerző vezetésével kidolgozott - Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Programot is.


Ángyán József kötete mindenki számára közérthető stílusban íródott, didaktikus, informatív, részletes munka.
Takács-Sánta András
Ángyán József agrárközgazdász, a gödöllői Szent István Egyetem professzora, a Védegylet vezetőségi tagja.
 

A könyv legbiztosabban az Agroinform Kiadóházban szerezhető be (1096 Bp., Sobieski János u. 17.; tel./fax: 215-9187, 215-7533;
agroinform@axelero.hu), de jó eséllyel kapható például a Kossuth téri Mezőgazdasági Könyvesboltban is.


Címkék
Európai Unió