Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Milyennek kéne lennie egy ökológiailag és társadalmilag egyaránt fenntartható mezőgazdálkodásnak? Miért nem felel meg ezeknek a fontos követelményeknek a mai iparosított mezőgazdaság? Ezek az alapkérdései Ángyán József könyvének, amely három fő részből áll: először az európai agrármodellt tárgyalja, majd az iparszerű mezőgazdálkodás kritikáját vázolja fel, végül pedig - a könyv legterjedelmesebb fejezetében - a többfunkciós mezőgazdaság ismertetését adja. Ez utóbbi kifejezés azt jelenti, hogy a mezőgazdaságnak normális esetben az elegendő mennyiségű élelmiszer biztosításán túl még számos további feladatot el kell látnia: például segítenie kell a biológiai sokféleség megőrzését, értelmes munkát kell biztosítania a vidék lakosságának, egészséges és tápláló élelmiszert kell nyújtania az embereknek, stb.

A könyv ismerteti a többfunkciós mezőgazdaság magyarországi elterjedésének elősegítését szolgáló - a szerző vezetésével kidolgozott - Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Programot is.


Ángyán József kötete mindenki számára közérthető stílusban íródott, didaktikus, informatív, részletes munka.
Takács-Sánta András
Ángyán József agrárközgazdász, a gödöllői Szent István Egyetem professzora, a Védegylet vezetőségi tagja.
 

A könyv legbiztosabban az Agroinform Kiadóházban szerezhető be (1096 Bp., Sobieski János u. 17.; tel./fax: 215-9187, 215-7533;
agroinform@axelero.hu), de jó eséllyel kapható például a Kossuth téri Mezőgazdasági Könyvesboltban is.