Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Így többek közt az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap új szabályozásában már nyíltan szerepel az intézményi ellátások kiváltása. A szavazás megerősítette az Uniós intézmények elkötelezettségét az ellátórendszerük reformjával nehezen haladó tagállamok támogatásában.
Az Eurochild és a Hope and Homes for Children nemzetközi szervezetek mindezt a tagállamok történelmi jelentőségű lehetőségének látják arra, hogy valódi változás jöhessen a gyermekek és családjaik életében, és megnyíljon az út Európában az intézménykiváltáshoz. Az időzítés jobb nem is lehetett volna, a fontos döntés éppen november 20-ára, a Gyermeki Jogok Világnapjára esett.

Az indok egyértelmű: az intézetek károsak a gyerekek és a társadalom számára is. Összeegyeztethetetlenek a gyermek jogainak védelmével és nem szerencsések a közpénzek felhasználásának nézőpontjából sem.  Az elmúlt években azonban a Strukturális Alapok főként arra mentek el – tévesen -, hogy fenntartsák a gyerekek és más veszélyeztetett csoportok szegregációját az intézetekben. Az Eurochild és a Hope and Homes for Children hasonlóan elhivatott civil szervezetekkel és kezdeményezésekkel azért harcolnak, hogy visszafordítsák ezt a folyamatot és az Uniótól érkező összegek biztosan a gyerekek és családok közösségben történő támogatását szolgálják.

Ez szoros összhangban áll az Európai Bizottság 2013. februári ajánlásával („Investing in children – breaking the cycle of disadvantage”), ami tartalmazta az Opening Doors for Europe’s Children (Kulcs a jövőhöz) állásfoglalását is a tagállamokban az intézményi ellátások bővítésének tiltásával kapcsolatban.  Az ajánlás felszólította a tagállamokat: erősítsék meg a preventív jellegű szociális szolgáltatásaikat, támogassák a veszélyeztetett családokat, és biztosítsák, hogy a családjukból kiemelt gyerekek a számukra legmegfelelőbb körülmények között nőhessenek fel. Tartalmazta továbbá azt is, hogy a Strukturális Alapokat az intézetiről a közösségi alternatív ellátásokra való áttérésre kell felhasználni.

Jana Hainsworth, az Eurochild Főtitkára a szavazásra reagálva elmondta: „Az, hogy az intézménykiváltásról a Strukturális Alap szabályozásában egyértelmű iránymutatás van, a Kulcs a jövőhöz kampány egyik sikere. A Parlament döntésének nagyon örülünk, de még rengeteg dolgunk van. Mostantól a tagállamokra koncentrálunk, akik már tervezik finanszírozási programjukat, hiszen övék a legnagyobb felelősség a gyerekek jogainak támogatásában.

Delia Pop, a Hope and Homes for Children programigazgatója hozzátette: „A Kulcs a Jövőhöz kampány elősegíti az egyes államok  e cél körül egyesülő civil szervezeteinek messzemenő együttműködését, hogy valós változásokat vigyenek véghez ezen a területen a gyerekek és családjaik életében.”

A szabályozások célja világos: a gyerekeknek családokban kellene élni, és az EU-s pénz nem mehet el arra, hogy abból intézetekbe zárjuk őket, kárt okozva nekik és stigmatizálva őket. Partnereinkkel közösen fáradhatatlanul folytatni fogjuk annak képviseletét, hogy az EU támogatások minden centjét a tagállamok az előírásoknak megfelelően, a gyermeki és emberi jogokat tiszteletben tartva használják fel.

Az Opening Doors eredeti közleménye: http://www.openingdoors.eu/eu-commits-to-supporting-deinstitutionalisation-in-landmark-decision/

Az Eurochild közleménye erről: http://www.eurochild.org/en/news/details-homeblock-links/index.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=8072&tx_ttnews%5BbackPid%5D=185&cHash=7462dc7dc4615089a1f8a3e740632bdc