Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Pető Intézetet az állam minden tanévben támogatja. Az előző szerződés augusztus végén járt le, amit most újítanak meg. A tárca már korábban bejelentette, hogy a köznevelési feladatokra (gyerekek fejlesztése) a törvény szerint járó 105 milliós kiegészítő normatívát, a felsőoktatási feladatokra (konduktorok képzése) pedig 317 milliót forintot ad. A mostani megállapodás lényege, hogy a köznevelési normatívát megduplázzák. Az összesen 527 millió forintos támogatás szeptembertől érvényes, és egy évre szól. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár vezetésével külön munkacsoport dolgozik azon, hogy az intézet egyéb fenntartási költségeit kezeljék.

A Pető Intézet rektora azt mondta: elégedettek a megegyezéssel. Az egyszeri segítségnél talán még nagyobbra értékelik azt, hogy közös gondolkodás kezdődött az intézet jövőjéről. Balog Zoltán is azt mondta: fontos számukra ez a hungarikum, még ha a miniszter szavaival élve „a Pető-módszer hírneve ma már nem is annyira fényes” a világban. A miniszter elmondta: az ott dolgozókra is érvényes lesz az októbertől esedékes, átlagosan 34 százalékos béremelés.  A konduktorok is a nemzeti köznevelési rendszer részévé váltak. A pedagógiai szakszolgálatoknál 189 álláshelyet létesítenek, hogy a fejlesztési feladatokat az egész ország területén ellássák. Balog Zoltán megjegyezte még: nem jó, ha félinformációk alapján próbálják rongálni egy intézmény hírnevét, és az sem, hogy egyes politikai erők szeretnének „beteg gyermekek hátán bemászni a parlamentbe".

A mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézmény problémáiról az Index számolt be először augusztusban. A szellemi hungarikummá nyilvánított Pető-módszert oktató és alkalmazó intézet nyár végére csődközeli állapotba került. Cikkünk megjelenése után pár órával az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) bejelentette, hogy „tekintettel az intézmény fontos szerepére” 420 millió forinttal támogatja azt. A bejelentés után még a Pető vezetése is abban reménykedett, hogy a minisztérium pluszforrást ad a fizetési nehézségekkel küzdő intézetnek, ám hamarosan kiderült, hogy az Emmi valójában csak az amúgy is kötelezően folyósítandó, 2013–2014-es tanévre vonatkozó állami pénzeket számolta össze.

Ekkor lendült akcióba Szabó Tímea, az Együtt-PM egyik politikusa, és szavazást kezdeményezett a parlamentben a Pető Intézet 500 milliós extra támogatásáról. A támogatást a Fidesz-frakció csaknem egyhangúlag leszavazta, az MSZP-s, LMP-s, PM-s és a független képviselők többsége támogatta, a Jobbik tartózkodott.

A Pető Intézet pénzügyi gondjai nem idén kezdődtek. Az intézmény pénzügyi gazdálkodásból sosem volt igazán jó, a vezetők néha alapvető dolgokat felejtettek el meglépni. A helyzet súlyosságát az is jól mutatja, hogy az elmúlt egy évben legalább öt pénzügyi igazgatót vett fel a főiskola, de a fenntartó megszorítási terveit látva mindannyian gyorsan feladták, és távoztak. A státusz hónapok óta betöltetlen.

A probléma hátterében egyebek mellett az áll, hogy a fenntartó szerepét 2012-ben egy állami tulajdonban lévő kft. vette át a Nemzetközi Pető Alapítványtól, amit még a brit kormány is támogatott. Az új fenntartó, a Pető Kft. az Opten cégadatbázis információi szerint még a 2012-es mérlegét sem adta le, aminek főleg az Emmi és a kft. között kialakult jogi vita az oka. A vita középpontjában az intézethez tartozó nagy értékű budai ingatlanok állnak.

forrás: index.hu