CivilTech
Hírek
Hír
Civil kritika a magyar demokráciának
2014. december 03.


1002


Az Európai Unió – a róla szóló szerződés szerint – az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul. Ezeket az értékeket 2010 óta hazánkban szisztematikusan megsértik – állítja az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Társaság a Szabadságjogokért által jegyzett jelentés, amelynek megállapításaihoz tizennyolc további civilszervezet csatlakozott, mások mellett a Humán Platform, a Greenpeace és melegjogi szervezetek is.

Az angol nyelvű jelentés szerint a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az alkotmányos korlátokat, a kormányzó többség az alaptörvényt a többi politikai párt támogatása nélkül módosította politikai céljai elérése érdekében. A civilek szerint jelentősen csökkent az Alkotmánybíróság és más, a fékek és ellensúlyok rendszerét biztosító intézmény hatásköre. A demokráciát az sodorta veszélybe, hogy a választások szabadok voltak, de nem igazságosak, a kormánypártok lényegesen előnyösebb feltételekkel mérettek meg, mint az ellenzékiek. Mint írták, nem volt lehetőség valódi vitára a parlamentben, s a médiát is olyanra szabták át, ami lehetetlenné teszi a párbeszédet és az eltérő vélemények megjelenését. A jelentés szerint a magyar állam ideológiailag nem semleges, a kormány ellenségként kezeli a kritikus civileket, az egyháztörvény pedig sérti a vallásszabadságot. Az alapjogok tekintetében azt hozta fel a jelentés, hogy a magyar állam nem kezeli szabadként és egyenlőként a polgárait.

forrás: magyarhirlap.hu
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás” című (KEHOP-2.1.7 kódszámú) egyszerűsített eljárásrend szerinti felhívás.
Pályázat
A főváros környezetvédelmi pályázatot hirdet
Címkék