Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Egy szerdai budapesti konferencián három, fogyatékosokkal foglalkozó alapítvány számolt be arról az idén záruló programról, amely uniós támogatással fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci felkészítését szolgálja.

A Társadalmi Megújulás Operatív Programot ellenőrző és koordináló ESZA Nonprofit Kft. részéről Laczkó Brigitta programvezető a konferencián elmondta, hogy mintegy 3700 fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű embert sikerült bevonni az ősszel lezáruló, mintegy hárommilliárd forintos támogatást nyújtó programba. A cél az, hogy növeljék az alacsony vagy nem hasznosítható végzettségűek munkapiaci esélyeit, és közülük minél többen találjanak munkát.

A Kézenfogva Alapítvány Mi is tudunk dolgozni! - fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci felkészítése új módszerekkel című programjának záró konferenciáján a fogyatékosokkal foglalkozó három civil alapítvány képviselői beszámoltak arról, milyen eredményeket értek el, és milyen tapasztalatokat szereztek az uniós program keretében.

A Kézenfogva Alapítvány, a Lámpa ,92 Alapítvány és a Bárka Alapítvány összesen 79 fogyatékost tudott bevonni a képzésekbe, közülük kilencen lemorzsolódtak. A tanfolyamokat, felkészítéseket sikeresen elvégzők közül tizenhárman találtak munkát, közülük heten most is dolgoznak. A programban szerepelt például cukrászképzés, számítástechnikai oktatás és gyógynövény-termesztési ismeretek elsajátítása.

"A fogyatékosok szakképzését és munkába állását szolgáló technikák készek, és minden esetben egyénre szabott módon kell őket alkalmazni" - mondta Pordán Ákos a konferencia szünetében. A Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője hozzátette: "nagy lökést adott az európai uniós projekt a három civil alapítványnak", hogy a jövőben önerőből és új források felkutatásával segítsék a munkaerő-piaci szempontból legnehezebb helyzetben lévők felkészítését, képzését és elhelyezkedését.

Pordán Ákos emlékeztetett arra, hogy Magyarországon ma átlagosan minden száz fogyatékosból hat-hét dolgozik, és ez az arány jelentősen elmarad a 25 százalékos uniós átlagtól.

Rubovszky László, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségének ügyvezetője a tanácskozáson arról beszélt, hogy a jelenlegi uniós pályázatok nem adnak lehetőséget olyan tömeges és nagy beruházást igénylő munkahelyteremtésre, amely a fogyatékosok alkalmazását célozná meg. Fontos célnak nevezte, hogy a társadalom minél több tagja "csodálkozzon rá", milyen piacképes, megvásárolható terméke.

forrás: ma.hu