Ezt a cikket több mint 1 éve publikáltuk, ezért az itt megjelenő információk mára pontatlanok, elavultak lehetnek. A felmerülő hibákért, tévedésekért, elavult információkért nem vállalunk felelősséget.

Civil szféra 2009

2011. szeptember 06.

'Az adatfelvétel során 72 860 nonprofit szervezetről gyűjtöttünk információkat. Ezek közül 2009-ben 66 145 szervezet hivatalosan működött.7 A megkeresett szervezetek 9 százalékáról derült ki, hogy az év során megszűnt, szüneteltette, vagy még el sem kezdte tevékenységét.' /Nonprofit szervezetek Magyarországon, 2009/

A 6715 nem működő szervezet 44 százaléka szünetelő, vagy még nem tevékenykedő, 56 százaléka ténylegesen megszűnt nonprofit szervezet. Mindkét csoportban az egyesületek fordulnak elő a legnagyobb számban. Tevékenység szerint a tűzoltó egyesületek kiugróan nagy (16%) megszűnési aránya a legfeltűnőbb, de a 2009-es év során a szakmai, gazdasági érdekképviseleteknek és a politikai szervezeteknek is közel egytizede szűnt meg. Az utóbbiak körében nemcsak a megszűnési ráta, hanem a szünetelő, vagy még nem működő szervezetek aránya (7%) is magas volt. Legstabilabbnak az oktatási szektor tűnt.

Részlet a KSH Nonprofit szervezetek Magyarországon, 2009 c. 2011-es kiadványából.

A szektor mérete, szerkezete, tevékenysége mintaoldal letölthető


Címkék
civil kutatás, civil szervezet, civil szervezet, civil szervezet, KSH