Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A 2011. december 5-én elfogadott civil törvény számos újdonságot és változást hoz 2012. január 1.-től a civil szervezetek számára. A civil.kormany.hu oldal elindításának célja: megismertetni a civil szervezetekkel azt, hogy mi vonatkozik rájuk illetve mit jelent számukra a civil törvény.
A tájékozódás megkönnyítése érdekében a honlap néhány területet külön is kiemelve a törvényből, a következő tematika mentén épül fel:

  • Fogalmak
  • Alapítás, szervezettípusok
  • Nyilvántartás
  • Működés, ezen belül gazdál-kodás, számvitel, beszámolás, közhasznúság, támogatások, törvényességi ellenőrzés
  • Megszűnés (csődeljárás, fel-számolás, végelszámolás)

A honlapon, az egyes menüpontok alatt található információk csupán fogódzót, segítséget kívánnak nyújtani a törvény értelmezéséhez, a kapcsolódó jogszabályok kikereséséhez.

A kozhasznusag.kormany.hu honlap célja: A 2011. évi CLXXV. törvény hatályba lépésével sokakban felmerül a kérdés, hogy szervezetük az új szabályozás alapján megszerezheti-e a közhasznú minősítést, vagy, hogy szervezetük, amely a korábbi szabályok szerint közhasznú volt, megtarthatja-e jogállását? A honlapon található kalkulátor segítségével a közhasznú státusz megszerzéséhez szükséges feltételeket bárki saját szervezetére nézve leellenőrizheti néhány adat beírásával.

A rendszer a jelenlegi törvény alapján ellenőrzi és ismerteti az eredményt, amely szerint közhasznú minősítést szerezhet egy adott szervezet.

forrás: Napraforgó, A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete által kiadott hírlevél