Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Moszkva bejelentette szerdán, hogy az államfő utasítást adott az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) oroszországi tevékenységének október 1-jével történő beszüntetésére, miután a szervezet kísérletet tett az orosz belpolitika befolyásolására.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden közölte, hogy Washington felszámolja a USAID oroszországi irodáját. Ezt a BBC szerint azzal indokolta, hogy "az Egyesült Államok nemrég tudta meg az orosz kormánytól, hogy döntés született a USAID oroszországi tevékenységének beszüntetéséről". Közleménye szerint Moszkva a múlt szerdán értesítette erről Washingtont.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy noha a USAID fizikailag távozik Oroszországból, az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy támogassa a demokráciát, az emberi jogokat és egy erősebb civil társadalom kiépülését Oroszországban, és továbbra is kapcsolatban marad az oroszországi civil szervezetekkel.

Az orosz államfő hivatala először cáfolta, hogy köze lenne az iroda bezárásához. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője korábban kijelentette, hogy nem hoztak ilyen értelmű döntést. "Mint minden külföldi ügynökségnek, amely pénzügyi támogatást nyújt orosz civil szervezeteknek, a USAID-nek is be kell tartania az Oroszországi Föderáció jogszabályait. Az amerikaiak mindeddig betartották ezeket, értelemszerűen semmilyen döntést nem hozhattunk az ügynökség területünkön folytatott tevékenységének beszüntetésére" - mondta a szóvivő.

Szerdán viszont közölte az orosz államfő hivatala, hogy az USAID "kísérletet tett a politikai folyamatok, beleértve a különböző választások, illetve a civil szervezetek befolyásolására különböző támogatások, ösztöndíjak révén". A külügyi közlemény aggodalmát fejezte ki a USAID más régiókban folytatott tevékenysége kapcsán is, példaként az Észak-Kaukázust említve, ahol Oroszország iszlamista felkelőkkel vív harcot.

Az adatok szerint a USAID és az amerikai kormány 2006 óta összesen 861,8 millió dollárt költött (közel 190 milliárd forint) oroszországi programokra. Csak 2011-ben 127,6 millió dollárnyi támogatást adtak orosz szervezeteknek, ebből 70 milliót a demokrácia fejlesztésére és az emberi jogok érvényesítésére.

Ne kapjanak pénzt a Putyin ellen tüntetők

A Kommerszant orosz politikai-gazdasági napilap szerint a USAID látványos kivonulása Oroszországból az elmúlt öt év legnagyobb konfliktusa Moszkva és Washington között a polgári és szabadságjogok biztosítása terén. Hasonló ügy 2007-ben történt, akkor a British Council zárta be oroszországi képviseleteit. Az orosz hatóságok akkor az adófizetés elkerülésével és az orosz törvények megsértésével vádolták a brit kormányzat kulturális és oktatási intézményét.

Az orosz napilap felidézi, hogy az orosz törvényhozás júliusban megszigorította a civil szervezetek működési szabályait, arra kötelezve a külföldi finanszírozású, politikai tevékenységet folytató, nem hazai és nem kormányzati szervezeteket, hogy "külföldi ügynökként" vetessék magukat nyilvántartásba. A jogszabály bírálói szerint a harmadszor is államfői posztra lépett Vlagyimir Putyin így akarja elhallgattatni azokat a szervezeteket, amelyek őt és hatalmát az emberi jogok megsértésével vádolták, és közreműködtek a tavaly decemberi parlamenti választások utáni, Putyin távozását követelő tüntetések megszervezésében.

forrás: origo.hu